Paikallisilla yrittäjillä liiketoiminnan myyntihaluja sekä rekrytointitoiveita

0
Uudenkaupungin yrittäjien puheenjohtaja Martti Luotonen muistuttaa, että yrittäjien olisi kyettävä varautumaan yllättäviin riskeihin esimerkiksi kassaa kasvattamalla.

Monella uusikaupunkilaisella yrittäjällä olisi tällä hetkellä laajentamis- ja rekrytointihaluja, mutta esimerkiksi osaavan työvoiman puute on toiminnan kasvun esteenä. Tämän tietää myös Uudenkaupungin yrittäjien syksyllä aloittanut puheenjohtaja Martti Luotonen.

– Monella yrittäjällä olisi halukkuutta toiminnan laajentamiseen ja rekrytointeihin, mutta sopivaa ja tarvittavat taidot omaavaa työntekijää ei välttämättä löydy. Toisaalta, jos yrityksessä on jo paljon töitä, niin ei ole ehkä aikaa perehdyttää uutta työntekijää.

Uudessakaupungissa on runsaasti eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, jotka olisivat halukkaita myymään kannattavan yritystoimintansa seuraavalle. Jatkajia ei ole kuitenkaan helppo löytää. Tällaisia esimerkkejä löytyy muutamia esimerkiksi kaupungin keskustan kivijalkayrittäjistä.

– Tämä on yleinen ongelma Suomessa. Kaikki eivät tietenkään halua yrittäjäksi tai vaikka halua löytyisikin, niin sen kaiken hiljaisen tiedon siirtäminen on vaikeaa, Luotonen sanoo.

Ongelman ratkaisuksi Luotonen peräänkuuluttaa lisää yrittäjyyskoulutusta toisen asteen koulutukseen.

– Yrittäjyydessä on pohjimmiltaan kyse siitä, että ottaa vastuun omasta tekemisestään ja oman työn tuloksista. Sama asenne auttaa pitkälle myös työelämässä, vaikkei yrittäjäksi ryhtyisikään. Vastavalmistuneelta ei usein odotetakaan ihmetekoja, mutta asenteen pitäisi olla kunnossa, Luotonen lisää.

Myrskyisät viime vuodet ovat vaikuttaneet yritysten tulevaisuudennäkymien ennustettavuuteen.

– Monella paikallisella yrityksellä menee hyvin, mutta kasvuun tähtääviä investointeja himmaillaan, koska lähitulevaisuudessa on paljon epävarmuutta esimerkiksi sotaan, korkoihin ja ostovoimaan liittyen, Luotonen toteaa.

Kaikki yritystoiminta ei kuitenkaan yrityksistä huolimatta muutu kannattavaksi. Hänen mukaansa yritystoiminnan lopettamisesta puhutaan liian vähän.

– Yrittäjillä on aina riski omassa toiminnassaan huolimatta siitä, kuinka hyvin itse työnsä tekee. Yrityksen lopettamista tai konkurssia pidetään yhä paljon pahempana asiana kuin se oikeasti on. Lopettaminen tai konkurssi ei ole aina oma vika, vaan siihen vaikuttaa moni asia.

– Ja jos myöhemmin haluaa jatkaa yrittäjyyttä uudelleen, voi puhtaalta pöydältä valita toisen toimialan tai toimintamallin ilman taakkaa aikaisemmista valinnoista, Luotonen tiivistää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän