Pari sataa kävijää tutustui uuteen lajitteluasemaan

0
Pirjo Rinne ja Jaana Turpeinen kertoivat jätehuollosta. Lajitteluaseman toiminta kustannetaan jätehuollon perusmaksuilla.

Lounais-Suomen jätehuollon 13. lajitteluasema avasi porttinsa viime viikolla Uudessakaupungissa. Tähän mennessä lähin vastaava asema on ollut Raision Isosuon lajitteluasema, jonne Uudestakaupungista on matkaa liki tunnin verran autolla.

Oman lähikeskuksen avajaisia juhlistettiin torstaina, tarjolla oli muun muassa hernekeittoa ja arvontaa.

– Päivän aikana on käynyt noin 200 kävijää. Kävijät ovat olleet todella positiivisella mielellä, kertoo JaanaTurpeinen , Lounais-Suomen jätehuollon varatoimitusjohtaja.

Kävijöitä on ohjeistettu kierrätykseen liittyvissä asioissa, jotta lajittelu olisi helpompaa.

– Ollaan opastettu lajitteluaseman käytössä. On selkeämmät opastaulut, helpompi löytää oikea jäteastia, Turpeinen kertoo.

Lajitteluaseman käyttöön kannustetaan. Sinne voi viedä muun muassa vanhoja kodinkoneita, vaarallista jätettä ja rakennusjätteitä.

– Taitaa olla parikymmentä eri astiaa, joista suurin osa on maksuttomia. Maksuttomien jätelajien määrää on ihmetelty, Turpeinen mainitsee.

Vuoden alussa tuli joitain muutoksia jätelainsäädäntöön. Muutokset vaikuttavat ja näkyvät monen kuntalaisen elämässä konkreettisesti.

– Lainsäädännössä tuli sellainen muutos, että pitäisi ilmoittaa biojätteen kompostoinnista. Meille on tullut tuhansia ilmoituksia, kertoo Pirjo Rinne , Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan suunnittelija.

Ilmoittamisaikaa oli periaatteessa vuodenvaihteeseen asti, mutta aikarajan umpeutumisesta huolimatta ehtii vielä hyvin ilmoituksen tekemään.

– Vaikka määräaika oli vuodenvaihteessa, vielä voi ilmoittaa. Ei hätää sen suhteen, Rinne kannustaa.

Myös itse tapahtumassa saattoi tehdä ilmoituksen kompostoinnista.

– Noin 150 ilmoitusta on tehty tänään, kertoo LSJH:n palveluneuvoja Anneli Sukari-Laivoranta .

Vaikka sää on talvisen viileä, ihmiset ovat käyneet paikalla ja viihtyneet tapahtumassa.

– Vaikka on ollut kylmä, ihmiset ovat olleet liikkeellä, hän toteaa ja mainitsee vielä, ettei negatiivista palautetta ole päivän aikana kuulunut.

Lajitteluasema on suunniteltu siten, että sitä olisi helppo käyttää. Asemalla asioidessaan ei tarvitse peruutella peräkärryn kanssa, vaan astiat on sijoitettu niin, että niiden ympäri voi ajaa.

– Maanantai oli ensimmäinen aukiolopäivä. Kaikki on sujunut ongelmitta, kertoo jäteaseman suunnitellut palvelusuunnittelija Janne Penttinen .

Jäteaseman suunnitteluun panostetaan, jotta siellä asiointi olisi sujuvaa. Lajitteluasema on avoinna kaikille LSJH-kuntien asukkaille.

Patrick Paldanius