Presidentin ulostulo

0

Presidentti Sauli Niinistö on ottanut julkisesti kriittisen kannan valtionvelan kasvuun. Tämä on hyvä asia. Monet kansalaiset ovat jo pitkän ajan pelolla seuranneet valtion velan kasvua yli kymmenen vuoden ajan.

Suuriin investointeihin on usein pakko tehdä velkaa. Mutta nyt asia on näyttänyt kansan suussa olevalta kommentilta: ”Hullu mies Huittisista, syö enemmän kuin tienaa”. Tällä ei ole tarkoitus loukata huittislaisia. Mutta näyttää siltä, että talouselämän lait ovat päättäjiltä unohtuneet. Talouselämän korjaaminen tulee aina vaikeammaksi velan kasvaessa.

Meillä on valtajärjestelmässä virhe, kun pääministeri on ylin päättäjä ilman yläpuolella olevaa valvojaa.

Presidentin ulostulo arvojohtajana oli tärkeä. Valtiontalouden korjaamiseen pitäisi löytää poliittinen yhteisymmärrys. Myös maatalous on kustannuskriisissä. Tämän asian ymmärtäminen olisi tärkeä huoltovarmuuden takia.

Presidentti Sauli Niinistö on käynyt tapaamassa yllätysvierailulla myös ukrainalaisia ja Ukrainan presidenttiä. Meidän ei tarvitse tietää, mitä he keskenään puhuivat. Mutta maailmantilanteen nykyisessä epävarmuudessa tällaiset tapaamiset ovat hyvin tärkeitä.

Niinistön vierailun jälkeisenä päivänä Euroopassa tehtiin päätös Leopard-panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan.

Ukrainaa on autettava. Ukrainan kansan kärsimyksiä ei saa unohtaa. Presidentti Niinistön toiminta on hyvä muistutus tässäkin asiassa.

Kauno Pietilä

Kalanti