Puhetta silmukoista, puikoista ja koukuista – Jatkossa Pellavasydämen neulekahvila järjestetään joka tiistai

0
Käsityöpuoti Pellavasydämen yrittäjä Mervi Lamminen oli ilahtunut ensimmäisen neulekahvilan saamasta vastaanotosta.

Tiistaina käsityöpuoti Pellavasydämessä kävi kuhina. Iltapäivällä järjestettiin nimittäin ensimmäisen kerran neulekahvila ja paikalle saapui jo ensimmäisen tunnin aikana kymmenkunta naista, joilla oli mukana omia kudontanyssäköitään.

– Oi, onpa täällä ihanan paljon väkeä, kuuluu huudahdus ovensuusta, kun yksi neulojista saapuu paikalle.

Pellavasydämen yrittäjä Mervi Lamminen on suunnitellut ja haaveillut neulekahvilan perustamisesta pian 10 vuoden ajan. Alkuperäinen idea samanhenkisten käsityötaitajien yhteisistä hetkistä tuli Lammisen sisarelta, joka on muutenkin antanut käsityöpuoti Pellavasydäntä emännöivälle siskolleen monenlaisia kaupanpidon ideoita ja niksejä.

– Tilat kahvilalle oli jo vuonna 2014, kun ostimme mieheni kanssa entisen neuvolan kiinteistön ja aloitin Pellavasydämen toiminnan. Eteisessä oli sitä varten rokokoosohvat ja -tuolit, mutta kuten aina, tyhjällä tilalla on tapana täyttyä ja tarvitsin tilat myyntituotteille, Lamminen kertoo.

Irmeli Kerajärven suunnitelmissa on pidentää islantilaisen villapaidan resoria noin kymmenellä senttimetrillä.

Ennakkoon tulleet kyselyt povasivat neulekahvilalle suurta suosiota. Pienen otannan perusteella tiistaina paikalle oli saapunut väkeä ainakin kaupungin keskustasta, Lokalahdelta, Kalannista ja Laitilasta.

– Olin nuorempana käsityöihminen ja nyt minulla on valmiina yksi villasukka, mutta toinen puuttuu. Tänne tulin jatkamaan tyttäreltä saadun islantilaisen villapaidan resoria, jotta paita olisi sopivan mittainen, Irmeli Kerajärvi kertoo.

Kerajärvi toivoo, että käsityökärpänen puraisisi häntä uudestaan ja hän saisi innostuksen aloittaa vaikkapa lasten neuleen kutomisen.

 

Kahvipöydän toisella puolella pieniä sukkia kutoo Emilia Muntila.

– Teen 2-vuotiaalle lapselleni sukkaa. Olen kutonut sukkia jo monta vuotta, mutta neulekahvilaan tulin seuran vuoksi. Aion käydä täällä äitiyslomani aikana viikoittain, Muntila selvittää.

Emilia Muntilan taitavissa käsissä syntyy sukkia ja neuleita. Mukana neulekahvilassa oli hänen kolmen kuukauden ikäinen vauvansa.

Muntila on kätevä käsistään ja hän neuloo, ompelee ja virkkaa. Oppinsa hän on saanut äidin puolen isoisoäidiltään ja mummiltaan. Viimeisimpänä hänen taitavissa käsissään on syntynyt vaaleanpunainen villapaita.

– Mukanani on kolmen kuukauden ikäinen vauvani, mutta toistaiseksi hän on ollut kovin rauhallinen tapaus ja nukkuu turvaistuimessa vieressäni, Muntila lisää.

Lamminen lupaa, että neulekahvila kokoontuu jatkossakin joka tiistai, eikä kahvilaan tarvita ennakkoilmoittautumista.

– Toivon kuitenkin, etteivät kaikki tule heti samaan aikaan kello 14, vaan kahvila on auki useamman tunnin ajan, joten paikalle voi saapua liukuvasti, Lamminen vinkkaa.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla ei neulekahvilassa ollut teemaa, vaan Lamminen keräsi ideoita tulevia tapaamisia varten.

– Seuraavat aiheet voivat olla vaikkapa pipon neulominen tai jokin tietty käsityötekniikka, näissä aiheissa vain taivas on rajana, Lamminen lisää.

Käsitöiden harrastaminen on noussut uuteen kukoistukseen parin viime vuoden aikana. Pellavasydämen ovi käy tiuhaan, kun käsityöihmiset tulevat kysymään neuvoja kiperien ohjeiden tai ongelmien kanssa.

– Aloittelijat tulevat kysymään minulta neuvoa lankanyssykät mukanaan. Miten tästä jatketaan, miten kantapää neuvotaan ja muita pohdintoja. Tähän tarpeeseen haluan avata neulekahvilan ja voimme ihmetellä silmukoita, puikkoja ja koukkuja yhdessä isommalla porukalla, Lamminen lisää.

Lammisen putiikissa myydään monenlaista käsitöihin liittyvää. Sinne on aiemminkin saanut mennä kysymään ohjeita tai selailemaan ohjelehtiä tai -kirjoja.

– Monet asiakkaat muistelevat koulussa tehneensä käsitöitä ja nyt heidän tekisi mieli aloittaa uudestaan. Moni haluaa aloittaa suoraan esimerkiksi paidan neulomisella, Lamminen kuvailee.

Käsityöpuodin toiminta on laajentunut, koska Lammisen varastossa olevan islantilaiset villalangat kulkevat verkkokaupan kautta ympäri maata

– Ennen joulua puodissa oli kiire, mutta joulu hiljensi toimintaa melko paljon. Monet neuloivat joululahjoiksi ja he pitävät nyt taukoa. Samat neulojat tuntuvat tekevän sukkia ja islantilaisia villapaitoja, joten tällä hetkellä sukkalangat eivät oikein käy kaupaksi, Lamminen lisää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän