Säästöpankkiryhmä: Suomi ajautui taantumaan – Hintojen nousu jatkuu yhä

0
Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan asiakastilaisuudessa puhuivat pääekonomisti Henna Mikkonen ja yksityispankkiiri Mats Ranta-aho.

Suomi on ajautunut taantumaan ja kansalaisten ostovoima heikkenee vielä ainakin alkuvuodesta. Nihkeä taloustilanne näkyy myös kuluttajien romahtaneena luottamuksena. Suomen bruttokansantuote supistui viime vuonna ja samaa odotetaan ainakin kesään asti. Näin linjaa Säästöpankkiryhmä.

Ennusteet antavat uskoa siihen, että työllisyystilanne jatkuisi hyvänä ja hintojen nousu tasaantuisi tämän vuoden aikana. Taantuman odotetaan jäävän lyhyeksi ja maltilliseksi, mutta esimerkiksi Euroopan energiatilanne, Ukrainan sota ja Kiinan talouden avautuminen vaikuttavat.

– Ilmassa on nyt paljon epävarmuustekijöitä, ja tämä heijastuu myös kotitalouksien arkeen. Kuluttajien luottamus talouteen on ennätysmatalalla, ja ainakin vuoden ensimmäisestä puoliskosta on tulossa nihkeä. Moni joutuu nyt miettimään huomattavasti aiempaa tarkemmin, mihin kaikkeen rahaa oikeasti riittää, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen toteaa.

Mikkonen puhui tällä viikolla Säästöpankki Kalanti–Pyhärannan asiakastilaisuudessa. Hänen mukaansa kulutus kattaa Suomessa yli puolet bruttokansantuotteesta, ja viimeaikaiset myllerrykset ja mullistukset ovat tuntuneet juuri kotitalouksien arjessa.

– Talouden tulevan kehityksen suhteen katse onkin siksi vahvasti kuluttajissa, Mikkonen korostaa.

Energiamarkkinoiden ongelmat näkyvät kuluttajien kukkaroissa suurina sähkölaskuina ja korkojen nousu kurittaa velallisia kotitalouksia.

– On joka tapauksessa fiksua varautua myös nykyistä hieman korkeampaan korkotasoon, ettei oma talous ajaudu haasteisiin, jos korkojen nousu vielä jatkuukin, Mikkonen lisää.

Lisämausteensa kotitalouksien tilanteeseen tuo inflaatio. Hinnat nousevat Säästöpankkiryhmän arvion mukaan tänä vuonna vielä 4,5 prosenttia, mutta sitten nousu rauhoittuu. Kuluttajien ostovoiman supistumisen odotetaan helpottavan loppuvuonna, kun odotettavissa olevat palkankorotukset nostavat palkansaajien tuloja ja inflaatio maltillistuu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän