Sähkönkäyttö vähentynyt reippaasti Ugissa

0
Jouluvalmistelut näkyvät sähkönkäytössä, mutta silti sähköä on kulutettu viime vuotta vähemmän.

Sähkönjakeluyhtiö Carunan mukaan sähkönkäyttö on vähentynyt reippaasti joulukuussa. Joulukuun 2022 mittauksen mukaan koko Carunan verkkoalueella sähkön kokonaiskulutus pieneni 18,7 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna.

Eniten sähkönkulutus väheni Närpiössä (42 prosenttia), Kustavissa (27,9 prosenttia) sekä Uudessakaupungissa (26 prosenttia) ja Naantalissa (26 prosenttia).

Energiakriisi, sähkön kallistuminen ja mahdollinen sähköpula ovat kirittäneet suomalaisten sähkönsäästöä. Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiaisen mukaan joissakin tapauksissa tehtaat ja yritykset ovat joutuneet supistamaan tuotantoaan kalliiden hintojen takia.

– Carunan datan mukaan sähkönsäästö alkoi näkymään syyskuussa 2022 ja kasvoi loppuvuotta kohden. Sähkönkäytön väheneminen näkyy myös huipputuntien alempana keskikulutuksena. Myyntiyhtiötä vaihtaneiden sähkönsäästö jatkui joulukuussa suurempana kuin muilla, Rautiainen sanoo.

Talven 2022 kulutushuippu oli 16. joulukuuta kello 8–9. Sähköä kulutettiin tuolloin 21,8 prosenttia vähemmän joulukuun 2021 huippukulutukseen verrattuna.