Sosiaalinen media: Hyödyllinen vai haitallinen?

0

En ole tekninen asiantuntija enkä somen asiantuntija, mutta tavallisena ihmisenä kirjoitan tänne siitä, mitä olen nähnyt ja kuullut sosiaalisesta mediasta. Muistaakseni olin käyttänyt ”Yahoota” ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Se oli ensimmäinen sosiaalinen mediani, mutta en todellakaan osannut käyttää sitä.

Ystävältä kuultuani avasin Yahoo-tilin ja aloin käyttää sitä. Tuolloin, vaikka yahoo-tilini oli hyödytön, käytin sitä vain chattaillakseni ystäväni kanssa, joka oli vieressäni tietokoneella. Nyt tunnen itseni tyhmäksi, vaikka ystäväni oli minun vieressäni, mutta käytimme sosiaalista mediaa chattailuun.

”Teini-ikäinen”: kun kirjoitan nyt, tunsin vain, että kaikki hauskat ja tyhmät asiat näyttävät kiinnostavilta, kun olemme teini-ikäisiä.

Sen jälkeen tuli erilaisia someja, facebook, gmail, outlook, twitter, instagram, youtube, jne. Vielä en käytä twitteriä enkä instagramia. Melkein kaikkia muita käytän.

Nykyään melkein kaikilla on some, ikä on vain numero käyttää sosiaalista mediaa. 5- tai 6-vuotiaallakin on some käytössä. Onko some hyödyllinen vai haitallinen? Minun mielestäni sosiaalisessa mediassa on molemmat eli toisaalta se on hyödyllinen ja toisaalta haitallinen. Se riippuu siitä miten sinä käytät sitä.

Sosiaalinen media on tehnyt maailmasta pienen. Vaikka toinen henkilö on Yhdysvalloissa ja toinen Suomessa, sosiaalisen median kautta tuntuu, että molemmat ovat yhdessä, esimerkiksi videopuhelun kautta. Erityisesti se on tuonut ainakin hymyn vanhempien kasvoille, kun heillä on mahdollisuus puhua toisella puolella maailmaa olevan lapsensa kanssa.

Meillä on ”Youtube-tähti”, joka ansaitsee enemmän kuin palkattu normaali toimistohenkilö. Pian lapsella voi olla erillisiä koulutuksia sosiaalisessa mediassa ja voi olla myös muu ammatti, kuten lääkäri, insinööri, sairaanhoitaja jne. Somen kautta me tiedämme mitä tapahtuu toisessa maassa ja saamme tiedot nopeasti.

Mutta somellakin on erilaisia haittoja. Jos joku laittaa melkein kaikki jokapäiväiset elämäntoiminnot, toinen tietää missä hän on ja se voi olla todella vaarallista. Esimerkiksi joku tietää, että toinen on poissa talostaan, sitten toisella on mahdollisuus mennä hänen kotiinsa ja ryöstää arvokkaita esineitä.

Sosiaalisen median kautta on julkaistu monia yksityisiä tarinoita ilman hänen lupaansa. Sen kautta monia on kiristetty. Kuulin myös, että jos joku laittaa sinulle linkin, sen avaaminen voi viedä sinun tililtä kaikki rahat tai jotain sellaista.

Jos minä katson jonkun videon, heti saan ilmoituksia tai samanlaisen siihen liittyvän videon. Tuntuu siltä, että joku seuraa minua ja se pelottaa minuakin. En osaa sanoa, miten sosiaalista mediaa käytetään turvallisesti, mutta ajattele aina ennen kuin seuraat jotain tai avaat jotain sosiaalisessa mediassa.

Pooja Shah
kirjoittaja on muuttanut Uuteenkaupunkiin Nepalista ja opiskellut suomen kieltä