Suomen Lähijunat lupaa junaliikennettä busseja halvemmalla

0
Suomen Lähijunat suunnittelee yhä lähijunaliikenteen käynnistämistä.

Traficom julkaisi tiistaina selvityksen lähijunaliikenteen kannattavuudesta. Suomen Lähijunat Oy tyrmäsi heti Traficomin laskelmat mediassa. Nyt yhtiö toteaa myös omassa tiedotteessaan, että Traficomin laskelmat perustuvat puutteellisiin ja osin jopa täysin virheellisiin lukuihin.

– Traficomin laskelmien virheet on syytä korjata, jotta kansalaisille ja kuntapäättäjille ei jää vääriä käsityksiä lähijunaliikenteen kannattavuudesta. Toisin kuin Traficomin selvitys väittää, liikenteen aloittaminen on joukkoliikenteen normaalilla subventiotasolla sekä mahdollista että mielekästä, Suomen Lähijunat Oy:n operatiivinen johtaja Antero Alku sanoo.

Alku korostaa, että bussi- ja junaliikenne ei toimi missään ilman julkista tukea, mutta palvelua voidaan tuottaa junalla bussiliikennettä halvemmalla siellä, missä on jo raiteet.

Suomen Lähijunat Oy on jo aiemmin ilmoittanut aloittavansa lähijunaliikenteen valmistelun Turun seudulla Uudenkaupungin radalla heti, kun rahoitusneuvottelut saadaan päätökseen.

– On erikoista, että vihreätä siirtymää ja junaliikenteen kasvua haluavan hallituksen aikana ministeriö julkaisee tuloksia, joilla tyrmätään edellytykset ja mahdollisuudet luoda uutta lähijunaliikennettä, Suomen Lähijunat Oy.n perustaja Pekka Möttö huomauttaa.