”Suomi ei voi leikata itseään hengiltä”–Puoluesihteeri Antton Rönnholm puolusti SDP:n talousohjelmaa

0
Vaalitilaisuuden puhujiin kuuluivat muun muassa SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm (vas.) ja kunnallisneuvos Helena Vartiainen.

– Tällä viikolla on käyty pari kipakkaa keskustelua taloudesta ja oppositiojohtaja Petteri Orpo on haastanut kovasti Sanna Marinia ja SDP:tä siitä, että emmekö me ole huolissamme Suomen taloudesta. Kyllä me olemme, mutta emme ole huolissaan vain valtion taloudesta, vaan myös jokaisen suomalaisen omasta taloudesta, puoluesihteeri Antton Rönnholm puolusti SDP:n talouspolitiikkaa lauantaina Uudessakaupungissa.

Rönnholm osallistui paikallisen kansanedustajaehdokkaan Heli-Päivikki Laurénin vaalitilaisuuteen työväentalolla. Hän kertoi, että SDP lähtee vaaleihin kolmella teemalla: taloudella, terveydellä ja turvallisuudella.

Rönnholmin mukaan SDP:n tavoitteena on saada Suomen velka-aste lasku-uralle seuraavan kahden vaalikauden aikana.

– Mutta se ei tapahdu sillä reseptillä, mitä Sipilän hallitus tarjosi Suomelle ja mitä muotoutuva sinimustakoalitio tarjoaa. Emme voi leikata itseämme hengiltä. Jos katsomme niitä isoja momentteja, mitä valtion talousarviossa on, niin jos sieltä lähdemme ottamaan, se on sosiaaliturvaa, terveyspalveluita ja osaamista. Näistä meillä ei ole yksinkertaisesti varaa leikata.

Rönnholmin mukaan SDP:n talousohjelmassa velka-asteen taittaminen lähtee satsauksista teollisuuteen ja innovaatioihin. Jotta kasvua syntyy, tarvitaan myös osaavampaa työvoimaa. Hänen mukaansa SDP:ssä ajatellaan niin, että koulutukseen ja hyvinvointiin satsaamalla, saadaan työllisyyttä kasvatettua ja se taas kuittaa julkisen talouden velat.

– Tämä hallitus on jo saavuttanut 75 prosentin työllisyyden. Hallitus on siinä onnistunut, mutta se ei vielä riitä, vaan tarvitaan 80 prosentin työllisyys.

Rönnholm myönsi, että myös menoja on tarkasteltava, mutta samanaikaisesti on tarkasteltava tuloja.

– Jos kokoomus haluaa tehdä suuria veronalennuksia, on jostain saatava myös verotuloja.

SDP:n puoluesihteeri totesi, että näissä vaaleissa on puhuttava myös turvallisuudesta. Hän muistutti, miten turvallisuuspoliittista keskustelua on käyty yhteisymmärryksessä opposition kanssa. Rönnholmin mielestä turvallisuudesta puhuttaessa on mietittävä myös omaa yhteiskuntarauhaamme.

– Meidän pitää huolehtia siitä, että meillä nuoret eivät ala jengiytyä ja radikalisoitua. Siihen voidaan vaikuttaa varhaiskasvatuksella, kouluilla, nuorten mielenterveyspalveluilla ja etsivällä nuorisotyöllä.

Hän muistutti, että jos nuoria joudutaan kaitsemaan kaduilla pampuilla, ollaan menty jo liian pitkälle.

– Yhteiskuntaa pitää hoitaa kokonaisuutena.

Laurén tietää kokemuksesta, mitä perhearki Suomessa on

Teija Uitto

Heli-Päivikki Laurén esitteli itsensä vaalistartissaan hyvin kouriintuntuvasti.

– Olen sairaanhoitaja. Työskentelen Tyksin Vakka-Suomen sairaalan vastaanottopoliklinikoilla.

Hän kertoi, miten hänen perheeseensä kuuluu aviomiehen lisäksi kuusi lasta ja kuusi lastenlasta sekä Feniks-kani.

– Voidaan sanoa, että olen suurperheen äiti. Tiedän siis kokemuksesta, mitä tarkoittaa Suomessa perhearki, lastenkasvatus, lasten koulunkäynti – sen, millä euroilla hoidetaan vaikkapa ruoka- ja vaatehuolto. Kokemusta löytyy.

Puheessaan Laurén kertoi olevansa huolissaan erityisesti ikäihmisten palveluista. Viime syksynä julkaistiin 55–84-vuotiaille kysely, jonka vastaajista 70 prosenttia piti ikääntyneiden hoivapalveluiden laatua heikkona.

– Tämän päivän ikäihmiset ovat rakentaneet meille nuoremmille tämän hyvinvointi-Suomen, nyt he tarvitsevat meidän apuamme.

Laurén nosti esille, miten terveydenhuollosta on siirtynyt tuhansia hoitajia muille aloille.

– Heitä pitää houkutella takaisin panostamalla palkkaukseen ja työhyvinvointiin. Myös johtaminen on saatava kuntoon.

Vaaliohjelmaansa Laurén nosti myös terveen valtiontalouden, koulutuksen sekä paikallisista asioista Laitilan risteyksen sekä Kalannin ja Kodjalan välisen pyörätien.

– Kantatie 43 sai rahaa 500 000 euroa tien päällystämiseen ja turvallisuuden lisäämiseen, mutta se ei kokonaan poista kevyenliikenteenväylän rakentamistarvetta, hän muistutti.

Laurén pitää myös tärkeänä, että raideliikenteen vaikutukset tutkitaan perusteellisesti – sen mahdollisuudet ja uhat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän