Taiteen pitää puhutella

0

Monitoimijakeskus Wintterin taidehaku alkaa helmikuun alussa. Kaupunki järjestää avoimen haun, johon voi osallistua yksittäinen taiteilija tai taiteilijaryhmä. Avoin haku mahdollistaa myös sen, että paikalliset taiteilijat voivat osallistua portfoliohakuun.

Vaikka kaupungin pyrkimyksenä on luovia niin, että taidehankinta tehdään mahdollisimman reilusti, taidehankintaa tuskin saadaan maaliin asti ilman kritiikkiä. Maailmassa ei taida olla montaa julkista taidehankintaa, joka ei olisi saanut osakseen arvostelua. Kritiikkiä herättää yleensä ensin taidehankinnan hinta ja sitten itse teos. Kohun kohteena on ollut esimerkiksi Helsingin Uuteen lastensairaalaan hankittu Veikko Hirvimäen teos Kiiski, joka sai ihmiset väittelemään siitä, millainen taide sopii mihinkin tilaan ja mitä se saa maksaa.

Turun Ylioppilaskylän kupeessa sijaitseva Alvar Gullichsenin Posankka on teos, jota kaikki eivät ole pitäneet edes taiteena. Posankka on silti uinut ihmisten sydämiin, mikä näkyy niin, että ihmiset käyvät lakittamassa tai koristelemassa Posankkaa. Pahimman kritiikkiryöpyn Turussa lienee on saanut Vanhalla Suurtorilla sijaitseva Kain Tapperin Ajan Virta, jota on haukuttu jopa kusiränniksi.

Toivottavasti kritiikin pelko ei vaikuta Wintterin taidehankintaan. Taiteen tehtävänä on puhutella – herättää tunteita ja keskustelua. Kuten julkisia taideteoksia ympäri Suomen tehnyt monialainen taiteilija Anssi Kasitonni on sanonut: Olisihan se tylsää tehdä hajutonta ja mautonta taidetta, joka ei herätä väittelyitä.

Tutkimusten mukaan taide voi jopa nostaa kaupunginosan tai kaupungin brändiä. Yhtenä esimerkkinä tästä on Oulun poliisipatsas. Pulleasta poliisista on tullut kaupungin symboli, jota käytetään myös kaupungin matkailumarkkinoinnissa.

Toivottavasti Uusikaupunki saa taideteoksen, joka vetää väkeä sitä katsomaan.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän