Talventörröttäjien kaunis vieras

0
Tikli on näyttävän näköinen lintu talvisessa maisemassa.

Eteläisessä Suomessa saattaa havaita silloin tällöin pirteän punanaamaisen tiklin. Tämä peipon sukulainen viihtyy puistoissa, kartanoiden ja maatalojen mailla sekä kaupunkimetsiköissä. Elinympäristöstä on tärkeää löytää avoimia rikkaruohottuneita joutomaita, jotta tiklillä on tarpeeksi ravintoa.

Tikli on erikoistunut siemensyöjä, jolle maistuvat monipuolisesti muun muassa ohdakkeiden, voikukkien ja takiaisten siemenet. Etenkin ohdakkeiden sukuiset karhiaiset ovat sen mieleen, jopa siinä määrin, että lajin tieteellinen nimi Carduelis viittaa karhiaisiin. Talvisin tikli syö myös koivun, lepän ja männyn siemeniä sekä puiden silmuja. Kesäaikaan ruokavalioon kuuluvat siementen lisäksi hyönteiset, joilla tikli ruokkii poikasiaankin.

Aikuisella tiklikoiraalla on värikkään punainen naama. Muutoin pää on tunnusomaisen mustavalkokirjava. Vaaleanruskea höyhenpuku korostaa siipisulkien mustaa, valkoista ja keltaista kuviointia.

Monesta muusta lintulajista poiketen tiklinaaraat ovat lähes saman näköisiä kuin koiraat. Naaraiden kasvojen punainen alue on hieman pienempi. Jos tikliparvessa näkee vaatimattomamman värisiä vaaleanruskeapäisiä yksilöitä, on kyse nuorista linnuista.

Tikli on saanut nimensä ääntelystään, sen kutsuhuuto on iloisen kuuloinen liverrys ”tik-li tikilit”. Koiraslinnut laulavat kauniisti viserrellen, melko hiljaisella äänellä.

Tikliä esiintyy Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Lisäksi sitä on istutettu ainakin Australiaan ja Etelä-Amerikkaan. Luontaisilla elinalueillaan tikli jakautuu alueellisesti useaan eri alalajiin, jotka puolestaan voidaan vielä jakaa kahteen isompaan ryhmään. Elinalueiden itäisissä osissa eläviltä tikleiltä puuttuvat mustavalkoiset pääkuviot, jolloin niillä on harmaa pää ja punainen naama.

Talvisin suuri osa Suomen kannasta muuttaa etelämmäs Eurooppaan ja Välimerelle, mutta osa jää talvehtimaan Suomeen. Talvehtivat linnut muodostavat usein parvia. Niitä näkee ruokailemassa joutomailla talventörröttäjissä, mutta yhä useammin myös lintujen talviruokintapaikoilla siemeniä tankkaamassa. Tiklille maistuvat murskatut auringonkukan siemenet ja muut pienikokoiset öljypitoiset siemenet.

Tikliin liittyy paljon kristillistä symboliikkaa. Linnun taipumus ruokailla ohdakkeissa on yhdistänyt linnun Kristuksen piikkikruunuun. Tikli onkin tuotu esiin monessa renessanssiajan Madonna ja lapsi -aiheisessa maalauksessa symboloimaan aavistusta tulevasta ristiinnaulitsemisesta.

Kaunis lintu on ollut mukana edistämässä luonnonsuojelua pelkällä olemassaolollaan. Tikli on ulkonäkönsä ja laulunsa takia suosittu häkkilintu maailmalla. Isossa-Britanniassa vangittiin 1800-luvulla niin paljon eurooppalaisia tiklejä häkkilinnuiksi, että eräs varhaisimpia paikallisia lintujen suojelukampanjoita perustettiin vastustamaan tiklien ylenpalttista pyydystämistä.

Teksti: Lily Laine, kuva: Maija Karala