Tarjolla suolaista ruokaa

0

”Ravintolaruoan kuuluu olla suolaista, koska suolasta tulee maku”, vastasi ravintolapäällikkö, kun kysyin voisiko kevyemmin suolattua lounasta saada edes etukäteen tilaamalla. Ja minä kun olin vuosikymmenet kuvitellut, että maku tulisi hyvistä raaka-aineista!

Keskustelusta on jo pari vuotta aikaa, mutta ongelma pysyy. Ravintoloitten lounasruoka on mielestäni yleensä liian suolaista. Valitettavasti vain harvat viitsivät antaa rehellistä palautetta suoraan ravintoloihin.

Kerrankin satuin sivusta kuulemaan miten naapuripöydässä kauhisteltiin ruoan suolaisuutta, mutta vain nyökyteltiin kun tarjoilija maistuvuutta kyseli. Minä sitten kuulemma olen ainoa, joka asiasta valittaa. Kannustan kaikkia muitakin antamaan suoraa palautetta niin huonoista kuin hyvistäkin makuelämyksistä.

Suolan pakkosyöttö ei ole ihan pikkujuttu, sillä Ruokaviraston mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta aikuisesta, miehistä lähes jokainen, saa suolaa suositukseen verrattuna liikaa.

Liika suola (natriumkloridi) on huomattava terveysriski. Korkea verenpaine on kansantautimme ja suola sen tärkeä aiheuttaja. Hiukan kärjistäen voisi sanoa, että suola tappaa. Onkin sanottu, että suola tuskin enää saisi myyntilupaa jos se vasta nyt keksittäisiin.

Liika suolaaminen toistuu myös valmisruoissa, joita nykyisin usein näkyy ravintoloittenkin lounaspöydissä. Eniten voimakassuolaisuus kummastuttaa kasvis- ja vegaaniruoassa. Niitä usein valitaan terveyssyistä, joten eikö terveellisyyttä voisi huomioida kokonaisvaltaisesti. Vai onko kyse siitä, että suola on halpaa ja sillä saa mukavasti painoa tuotteeseen?

Aina joskus on mukava piristää arkea lounastamalla ravintolassa. Mieluusti kuitenkin maistaisin ruoassa muutakin kuin suolaa ja onhan suolaa helppo lisätä ruokaan, mutta mahdoton ottaa pois.

Aulikki Hämäläinen

VTM, Kalanti