Tipattomuus kiinnostaa nuoria

0

Parhaillaan moni viettää tipatonta tammikuuta. Mutta erityisesti nuorten parissa alkoholinkäyttö on ollut muutenkin jo pidempään laskusuunnassa.

Tuoreen, juomavalmistaja Hartwallin teettämän kyselytutkimuksen mukaan useampi kuin joka kolmas nuori on vähentänyt alkoholinkäyttöään. Samalla alkoholittomien juomien suosio juhlajuomana on lisääntynyt. Nuorten aikuisten alkoholin käyttö ja asenteet -tutkimukseen osallistui tuhat 19–30-vuotiasta suomalaista.

Silti moni kokee painetta juoda alkoholia, ainakin juhlissa. Hartwallin kyselyyn vastanneista nuorista aikuisista lähes puolet (45 %) koki painetta juoda alkoholia sosiaalisissa tilanteissa, kuten juhlissa, ja joka kolmas (32 %) oli kokenut ahdistusta humalahakuisesta juomakulttuurista esimerkiksi opiskelijatapahtumissa. Samaan aikaan suuri osa nuorista aikuisista (37 %) kertoi vähentäneensä alkoholin kulutustaan. Joka kymmenes vastanneista ilmoitti että ei juo alkoholia lainkaan.

Kuitenkin suurin osa (60 %) niistä nuorista aikuisista, jotka joskus viettivät alkoholitonta juhlaa, olivat kokeneet ihmettelyä valinnastaan. Ihmettelyä kokivat erityisesti nuoret naiset. Heistä jopa 72 prosenttia oli joutunut perustelemaan alkoholitonta juomaansa.

Nuorten vähentynyt alkoholin käyttö selittyy osittain sillä, että yhä useampi nuori kiinnittää aiempaa enemmän huomiota omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Monen juomista on hillinnyt myös sosiaalisen median pelko. Se, että kaikenlaiset kännisekoilut on helppo tallentaa ja jakaa somen kautta kaikkien naurettaviksi.

Oli syy alkoholittomuuteen mikä tahansa, ei sitä pitäisi joutua muille selittämään tai perustelemaan. Jostain syystä meillä Suomessa elää kuitenkin yhä ihmeen vahvana ajatus siitä, että juhliminen ei ole hauskaa ilman alkoholia. Ikävää kyllä tätä vääristynyttä ajatusta pidetään tiukasti yllä esimerkiksi viihdeteollisuudessa. Biiseissä otetaan kuppia ja elokuvissa mennään baarin kautta niin häihin kuin hautajaisiin.

Juomakulttuurissamme on yhä siis työstettävää, vaikka muutosta on tapahtunut. Se, että viettää tipatonta myös tammikuun jälkeen, on ihan ok.

Maija Ala-Jääski