Tulossa kolmen kantaesityksen vuosi – Ensimmäinen jo tammikuun alkupuolella Kalannin kirkossa

0
Uudenkaupungin seurakunnan kanttori, urkutaiteilija Kari Vuola ja Tuglas-seuran toiminnanjohtaja sekä Uudenkaupungin Rauhan Symposiumin tuottaja Jaana Vasama tuovat kaupunkiin kolme kantaesitystä ensi vuonna.

Uudessakaupungissa on mahdollista kuulla vuonna 2023 kolme kirkkouruilla soitettavaa kantaesitystä. Ensimmäinen on jo heti loppiaisen jälkeen 8. tammikuuta, kun Aino Savolainen asetetaan Kalannin kappalaisen virkaan.

– Tätä tilaisuutta varten on tilattu Juhani Haapasalolta psalmisävellys, joka on sävelletty kuorolle, uruille ja oboelle. Teoksen tekstiosuus on Raamatusta, kertoo Uudenkaupungin seurakunnan kanttori Kari Vuola.

Savolaisen virkaanasettamismessu on Kalannin kirkossa ja kantaesitystä varten on koottu lauluryhmä, jota johtaa kanttori Ari Stenman. Teoksen vaatimat urkuosuudet soittaa Vuola ja oboeta Eva-Mari Saarinen.

– Teoksen on tilannut Uudenkaupungin seurakunta. Haapasalo on vanha opettajani ja hän on ansioitunut erityisesti uuden kirkkomusiikin säveltäjänä. Hän toimi pitkään Sibelius-Akatemian urkuimprovisaation ja liturgisen soiton lehtorina. Hänen sävellyksiään löytyy esimerkiksi virsikirjasta, Vuola lisää.

Savolainen valittiin kappalaisen virkaan jo viime keväänä, mutta virkaanasettamismessu järjestetään nyt tammikuussa.

– Kysyin Haapasalolta kiinnostusta psalmin säveltämiseen ja alle vuorokautta myöhemmin hän lähetti minulle valmiin sävellyksen, joka on omistettu Ainolle. Annoin säveltäjälle vapaat kädet ja hän inspiroitui kovasti. Teoksesta tuli melko vaikea, joten sitä on harjoiteltu ahkerasti, Vuola lisää.

Haapasalo on tullut tunnetuksi virsien säveltäjänä, mutta myös kirkkomusiikin uudistajana.

– On tärkeää, että kirkkoa uudistetaan ja toimintaan otetaan mukaan uusia näkökulmia. Kirkon on uudistuttava ja sitä voidaan tehdä esimerkiksi tilaamalla uutta musiikkia ammattimuusikoilta, Vuola korostaa.

Toinen kantaesitys on elokuussa, kun kaupungissa järjestetään neljäs Uudenkaupungin Rauhan Symposium. Suomen Tiedeseuran toiveesta rauhantapahtuman teemana on Viro.

– Symposiumin päätöspäivänä kaupunkiin saapuu tunnettu virolainen säveltäjä Rene Eespere, jonka rauhan teemaa käsittelevän teoksen kantaesitys on Uudessakaupungissa 19. elokuuta. Teoksen tekstiosuudet kirjoittaa kirjailija Sirpa Kähkönen, Rauhan Symposiumin tuottaja Jaana Vasama kertoo.

Teosta esittävät uruissa olevan Vuolan lisäksi viola de gambaa soittava Varpu Haavisto ja lauluosuuksista huolehtii turkulainen kamarikuoro Key Ensemble.

– Eespere on palkittu virolainen säveltäjä, joka tunnetaan erityisesti kamari- ja orkesterimusiikistaan. Lisäksi hän on säveltänyt paljon lastenmusiikkia. Hän on Viron Musiikki- ja teatteriakatemian professori. Kähkönen on kirjailijana keskittynyt historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin ja hän on toiminut Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajana, Vasama kuvailee.

Kolmas kantaesitys on joulukuussa, kun säveltäjä Olli Kortekankaan joulukantaatti esitetään toisena adventtina. Kortekangas sävelsi viime vuoden Rauhan Symposiumin yhteydessä esitetyn Ende und Beginn -kirkko-oopperan.

– Kyseessä on iso teos, jossa käydään läpi joulun tapahtumia. Toteutamme sen yhteistyössä Porin Teljän seurakunnan kanssa, Vuola kertoo.

Kantaatti perustuu Raamatun teksteihin, virsirunoihin ja nykylyriikkaan.

– Kantaesityksissä kuultava lapsikuoro kootaan sekä Porista että Vakka-Suomesta. Täällä päässä lapsilaulajia kuoroon kokoaa Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen. Teoksen ensiesitys on osana Porin Teljän seurakunnan 50-vuotisohjelmaa ensimmäisenä adventtina ja toisena adventtina se tulee Uuteenkaupunkiin, Vuola kuvailee.

Esiintymiskokoonpanossa ovat muun muassa Porin Filharmoninen kuoro, lyömäsoittimissa Toni Hietala, oboessa Saara Kemppi, sellossa Magdalena Büchert, uruissa Kari Vuola ja sopraanona Tuuli Lindeberg sekä bassona Nicholas Söderlund. Joulukantaatin esitystä johtaa kapellimestari Teemu Honkanen.

– Lavalla on samaan aikaan noin sata henkeä. Esityksen järjestäminen on työlästä ja se vaatii paljon sekä työntekijöiltä että vapaaehtoisilta. Lounaisrannikon Osuuspankki ojensi auttavan kätensä, jotta teoksen saaminen tänne oli mahdollista, Vuola lisää.

Juttua on muokattu 3.1. kello 15.05. Jutussa oli mainittu väärän pankin nimi ja juttuun on korjattu nimi oikein.