Uusi vuosi ja Ukrainan sota

0

Tasavallan presidentti piti hyvän uudenvuodenpuheen tämän päivän ulkopoliittisista näkymistä, jossa Ukrainan sota oli keskiössä. Ukrainan sota muistuttaa lähtökohdaltaan Suomen talvisotaa, jossa Neuvostoliitto kovan painostuksen jälkeen hyökkäsi. Kummassakin, sekä Suomen Talvisodassa että hyökkäyksessä Ukrainaan hyökkääjälle tuli yllätys kansan yhtenäisestä puolustustahdosta.

Ukrainan sodalla ja Suomen Talvisodalla on kuitenkin yksi oleellinen ero. Suomen Talvisodassa Länsi ei auttanut Suomea. Suomi jäi yksin. Toivottavasti Länsi tukee nyt Ukrainaa niin, että Ukraina saa joskus rauhan omilla ehdoillaan niin, ettei se jää Venäjälle alisteiseksi.

Suomi jäi Talvisodassa yksin ja Talvisodan rauha oli Neuvostoliitolle alisteinen. Suomella oli silloin vain huonoja vaihtoehtoja. Kun Suomi kuolemanvaarassa otti apua Saksalta, niin tämä on tuomittu Natsi-yhteistyöksi sodan jälkeen. Ja valitettavasti tähän messuun on syyllistynyt myös omia kirjailijoita.

Tämä sodanjälkeinen Venäjälle alisteinen tilanne Suomessa aiheutti myös sen, että sodan jälkeen sotaveteraaneja halveksittiin ja Lottajärjestö lakkautettiin fasistisena järjestönä. Sotalesket ja sotaorvot unohdettiin.

Ukrainaa on nyt autettava niin, että tämän sodan jälkeen Ukraina ei jää Venäjälle alisteiseen asemaan.

Kauno Pietilä

Kalanti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän