Uusikaupunki kansainväliseksi kulttuurihelmeksi

0

Crusell-viikon juhlavuosi on merkittävä tapahtuma ja siihen liittyen oli 12.1.23 lehdessä hyvä juttu, jossa toimittaja Teija Uiton haastattelussa oli uusi toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama.

Haastattelussa kävi hyvin ilmi se, miten valtava potentiaali Uudellakaupungilla olisi nousta merkittäväksi kulttuurihelmeksi jopa kansainvälisesti. Uudenkaupungin miljöö ja sen 400-vuotinen kulttuuriperinne ovat ainutlaatuisia. Emme ehkä Varsinais-Suomessakaan ymmärrä vielä täysin sen arvoa ja mahdollisuuksia ja sitä täytyy herätellä.

Olen Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen jäsen. Kulttuurimatkailun kehittäminen on siellä vahvasti esillä ja yhteistyötä pyritään lisäämään vielä enemmän kuntien kanssa. Ammattimuusikkona olen puhunut paljon kulttuurin puolesta paitsi hyvinvointitekijänä, myös matkailuelinkeinon keskeisenä osana.

Erilaiset taide- ja kulttuuritapahtumat vaikuttavat positiivisesti alueen elinkeinoelämään ja sen kehittämiseen. Kulttuurisesti tapahtumarikas paikkakunta lisää myös asukkaiden viihtyvyyttä, hyvinvointia ja elinvoimaa. Kulttuuriturismi tuo mukanaan alueelle tervetullutta ”pöhinää” ja työtä monien alojen elinkeinonharjoittajille. Vaikka kulttuuri ei itsessään kuntalaisen omaan kiinnostuksen alueeseen kuuluisikaan, olisi hyvä ymmärtää sen merkitys laajemmin koko kuntaa rikastuttavana vetovoimatekijänä. Siksi myös rahoitusta on hyvä katsoa kauaskantoisemmin. Se maksaa itsensä takaisin.

Vaikeiden vuosien jälkeen ihmiset arvostavat jälleen mahdollisuutta päästä nauttimaan elämyksistä. Vaikka erilaisten suoratoistopalvelujen kautta on voitu olla mukana esimerkiksi konserteissa, niin esittävä taide on kuitenkin parhaimmillaan samassa tilassa tapahtuvaa esiintyjän ja yleisön vuorovaikutusta. Uusikaupunki voi olla pian kansainvälinen kulttuurihelmi, joka houkuttelee turisteja ympäri maailmaa. Sillä on paljon tarjottavaa ja asiasta saa kertoa muillekin.

Silvia Koski

Musiikin maisteri

Maakuntahallituksen jäsen

(ps.)