Uusikaupunki on Suomen salamapääkaupunki

0
Uudessakaupungissa salamoi viime vuonna eniten koko Suomessa.

Vaisala Xweather -salamadata kertoo, että maailmanlaajuisesti viime vuonna salamoi yhteensä noin 2 miljardia kertaa. Suomen salamapääkaupunki on Uusikaupunki, jonka alueella havaittiin viime vuoden aikana neljä salamaa neliökilometriä kohden.

Vastaava salamatiheyttä kuvaava luku oli Yhdysvaltojen salamapääkaupungissa, Four Cornersissa Floridassa, yli satakertainen eli 474 salamaa per neliökilometri.

Perjantaina 19. elokuuta salamoi Suomessa yhden päivän aikana yli 30 prosenttia vuoden 2022 kaikista salamahavainnoista. Tämä johtui Länsi- ja Keski-Suomen yli kulkeneista voimakkaista ukkosmyrskyistä.

Suomi oli Ruotsissa ja Norjassa olleen matalapaineen sekä Venäjän yllä vallinneen korkeapaineen välissä, mikä loi otolliset olosuhteet poikkeuksellisen rajulle ukonilmalle. Lämmintä ja kosteaa ilmaa työntyi pohjoisen suuntaan Suomen yli, mikä aiheutti paljon epävakautta ja edesauttoi ukkosten kehittymistä.

Suomalainen Vaisala on maailman johtava sää-, ympäristö- ja teollisuusmittausten ratkaisuja tarjoava yritys, joka tuottaa muun muassa maailman tarkinta salamadataa osana Vaisala Xweather -palvelua.