Uusikaupunkilaisen Ekerodden arvotavaraa myytiin Laitilassa

0
Huutokauppakamarin kaikki istumapaikat olivat ensimmäisten tuntien ajan käytössä.

Pieni pala uusikaupunkilaista historiaa myytiin sunnuntaina, kun apteekkari Aarne  Ekerodden leski antoi suvun tavaraa huutokaupattavaksi Laitilassa.

Apteekkari Aarne Ekerodden kuoltua irtaimistoa myytiin huutokaupoissa jo 1990-luvulla. Mutta nyt tavaran myymiseen tuli jälleen tarvetta, kun leski Sylvi Ekerodde muuttaa pienempään asuntoon.

– Vanha suku on säilyttänyt historiansa, ja tämän arvotavaran myyntiin tarvitaan vielä vähintään yksi huutokauppa, sanoo huutokauppakamari Auksoonin omistaja Lasse Lemmetti .

Huutokauppakamari Auksoonissa oli tehty mittava valmistelutyö. Kaikki tavarat oli huolellisesti lajiteltu myytäviksi sarjoiksi ja yhdistelmiksi koreihin ja laatikoihin. Yleisö oli päässyt etukäteen tutustumaan kaikkiin esineisiin netissä julkaistujen tarkkojen kuvien avulla.

– Minä käyn huutokaupoissa niin usein kuin mahdollista. Ostan tavaraa omiin tarpeisiini, sanoo uusikaupunkilainen Jarmo Leppänen .

– Huutokauppaelämä on mielenkiintoista, näin saa hyvin päivänsä kulumaan. Täällä oppii asioista ja esineistä koko ajan jotakin uutta, sanoo laitilalainen Niina Uusi-Äijälä .

Huutokaupassa myytävään tavaraan pääsi myyntipaikalle tutustumaan jo lauantaina. Huutokauppakamarilla tutkailivat tavaraa uusikaupunkilaiset Marketta Suoja-Sjöblom ja Seppo Sjöblom .

– Meillä on vanha, iso talo keskellä kaupunkia jo valmiiksi täynnä tavaraa, mikä on pääasiassa vaimon vika. Mutta me arvostamme vanhoja esineitä tässä hektisessä nykymaailmassa, sanoo Seppo Sjöblom.

Uusikaupunkilainen Timo Salminen on keräilijä, joka on tässä huutokauppapaikassa vakituinen vieras. Hänellä on seinän vierustalla oma nojatuolikin. Salminen on tällä kertaa tullut huutamaan uusikaupunkilaisia murrekirjoja.

– Sana apteekkari tuo paikalle paljon väkeä ja aiheuttaa hintojen nousua, tietää Timo Salminen.

Huutokauppaan saapui yleisöä laajalta alueelta liki pitäen 200 henkeä. Salin istumapaikat täyttyivät heti aamukymmeneltä. Yleisö nouti  huutokaupan aikana tiskiltä kahvia ja pullaa.

– Tämä on varmasti Suomen ainoa huutokauppa, jossa talo tarjoaa asiakkailleen pullakahvit, vakuuttaa pomarkkulainen ”romukauppias” Matti Päiviälä , joka kiertää huutokauppoja laajalla alueella.

Huutokaupassa myytiin valtava määrä taidelasia, kristalliesineitä, astiastoja, aterimia ja muuta arvotavaraa. Monien esineiden hinta nousi satoihin euroihin. Eri kokoiset vanhat apteekkipullot kuuluivat tietenkin myytäviin tavaroihin.

– Minua kiinnostaa vanhat apteekkitavarat, joissa on etiketit paikoillaan, sanoo laitilalainen Jyrki Varjo .

Melliläläinen Mimosa Helander koettaa löytää kotiinsa lasiesineitä, koska suvussa on lasintekijöitä. Mutta yllättäen hän huusi myös 320 eurolla taulun, Picasson vedoksen vuodelta 1961.

– Olen parikymmentä vuotta myynyt isosetäni sekatavarakaupan jäämistöä, ja nyt pitää saada myyntiin lisää tavaraa, sanoo Mimosa Helander.

Laitilalaiset Sari ja Juha Lehtinen ovat harrastaneet huutokauppoja 40 vuoden ajan. Tällä kertaa pariskunnan matkaan lähti 30 eurolla sepän takoma suurikokoinen aitan avain.

– Meitä kiinnostaa huutokaupan tunnelma ja meklari Lassen esiintyminen. Tarkkailemme muitakin ihmisiä ja juomme välillä kahvia. Joskus jotakin tulee mukaankin, kiteyttää Sari Lehtinen pariskunnan ajatuksen.

Meklari Lasse Lemmetti lisää myyntipuheisiinsa usein huumoria:

– Tässä on korillinen lankarullia, joissa lukee vauvalankaa. Näitä kutomalla voi saada itselleen vauvan. Tai. – Taulun on signeerannut Humaloja, toisin sanoin Kännikaivanto. 

Jussi Vaajasaari

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän