Vaalistartit takana, kisa kiihtyy

0

SDP:n puoluesihteeri Anton Rönnholmilla oli lauantaina kiireinen päivä. Ensin hän kävi Turussa julkistamassa Varsinais-Suomen piirin vaaliohjelman. Samaan päivään oli aikataulutettu myös monen kansanedustajaehdokkaan vaalistartti. Rönnholm vieraili myös Uudessakaupungissa SDP:n ehdokkaan Heli-Päivikki Laurénin vaaliavauksessa.

Vaikka ehdokasasettelun dead line on vasta helmikuun alussa, vaaliasetelmat alkavat olla jo selkeät. Uudestakaupungista on kaksi ehdokasta. Laurénin lisäksi ehdolla on Mauri Kontu (kesk.), jonka vaalistartti järjestettiin Kalannissa jo marraskuun lopulla.

Vakka-Suomesta ehdokkaina ovat lisäksi kokoomuksen Milla Lahdenperä Taivassalosta sekä Liike Nytin listalla Jyrki Susi Vehmaalta. Äänestäjät saattavat pitää myös kansanedustaja Ritva Elomaata vakkasuomalaisena, kun hän on syntynyt Lokalahdella. Alkaa vaikuttaa siltä, että tässä ne meidän vakkasuomalaiset ehdokkaamme ovat. Vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp eivät ole löytäneet ehdokasta tältä alueelta.

Tilanne ei ole Uudenkaupungin tai Vakka-Suomen kannalta yhtään huono, päinvastoin. Kun ehdokkaita on vain muutama ja he edustavat eri puolueita, äänet voivat keskittyä heille. Kun toiveissa on, että Vakka-Suomi saisi oman kansanedustajan, parhaimmillaan se voisi onnistuakin. Kontu ja Lahdenperä ovat kiertäneet ahkerasti maakuntaa ja tehneet näyttävää vaalityötä myös sosiaalisessa mediassa. Laurénin etuna taas on se, että kun hän työskentelee sote-alalla, hän voi saada alalla työskentelevistä tuekseen laajan verkoston. Lisäksi äänestäjät ovat perinteisesti luottaneet hoitoalan ihmisiin.

Koskaan ei voi täysin ennustaa, miten vaaleissa lopulta käy. Vaaleihin on aikaa vielä yli 70 päivää, puolueitten kannatusta mitataan vielä monta kertaa ja gallupit antavat vaihtelevia tuloksia. Vasta vaalipäivän iltana nähdään, miten vaalityö tavoitti äänestäjät.

Teija Uitto