Vapepa on toiminut Vakka-Suomessa jo 40 vuoden ajan – Lisää vapaaehtoisia kaivataan peruskurssin kautta

0
Puheenjohtaja Tuula Palviainen ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun aktiiveihin kuuluva Teijo Sirniö toivovat lisää innokkaita auttajia pelastustoimintaan.

Jos maastoon on eksynyt ihminen, jota varten on järjestettävä etsinnät, paikalle hälytetään aluksi aina poliisiviranomaiset. Hälytyksen saa myös joukko tavallisia vapaaehtoisia avustajia, jotka kuuluvat Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun eli Vapepaan.

Suomen Punaisen Ristin organisoima pelastuspalvelu kattaa yli 50 järjestön tai muun yhteistyötahon verkoston, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Valtakunnallinen palvelu on jakaantunut maakunnallisiin yksiköihin ja Uudessakaupungissa on toiminut jo 40 vuoden ajan Varsinais-Suomen piirin Vakka-Suomen paikallistoimikunta.

– Vakka-Suomesta mukana on 14 järjestöä, joista olemme saaneet muun muassa koiraetsintäryhmän, maastopyöräilijöitä, metsästysseuralaisia, suunnistajia ja VPK:n väkeä, Vapepassa mukana oleva Teijo Sirniö luettelee.

Vapaaehtoisia on valtakunnallisesti noin 11 000 yli tuhannessa hälytysryhmässä. Vakka-Suomessa vapaaehtoisia on noin 150. Sirniön ja Vakka-Suomen paikallistoimikunnan puheenjohtaja Tuula Palviaisen mukaan lukema on hieman pudonnut parhaimmista ajoista.

Sirniö arvelee, että yksi syy voi olla Vapepassa koettu rakenteellinen muutos, kun vapaaehtoiset alkoivat käyttämään Ohto-hälytysjärjestelmää, jolloin rekisteröitymisvaiheessa vanha jäsenkunta ei rekisteröitynyt täysimääräisesti.

– Aiemmin hälytykset tulivat puhelimella, kun eri hälytysryhmät olivat soittolistoilla, jolloin oli helppo hälyttää ryhmä tehtävään, Sirniö muistelee.

Sirniöllä ja Palviaisella on huoli vapaaehtoisten määrän pysymisestä riittävänä ja he toivovat tärkeän palvelun saavaan lisää etsijöitä, järjestöjä ja ryhmiä.

Uudenkaupungin paloasemalla järjestetäänkin 13.–14. tammikuuta Vapepan ja etsinnän peruskurssin, joka on tarkoitettu kaikille Vapepan toiminnasta kiinnostuneille. Kurssin käyneet osaavat toimia etsintähälytyksissä sekä tietävät etsinnän eri vaiheet.

– Kurssilla opetellaan ihan perusalkeita eri etsintämenetelmien läpikäymisestä ihan käytännöntason etsintään. Toisena kurssipäivänä harjoitellaan maastoetsintää Uudenkaupungin paloaseman lähialueilla, Palviainen kertoo.

– VPK on myös mukana vahvasti Vapepan toiminnassa ja toisena kurssipäivänä he ovat näyttämässä paloasemalla heidän toimintaansa kaikille kiinnostuneille, vaikka ei kurssilla olisikaan, Sirniö lisää.

Kurssille osallistuminen on kaikille avoin eikä se sido osallistujaa toimintaan, vaikkakin se on osallistumisen lähtökohta. Pääsääntöisesti Vapepaan liittyminen vaatii johonkin järjestöön kuulumista, mutta jokaiselle mukaan haluavalle löydetään kyllä jokin organisaatio.

– Meillä on sellainenkin porukka kuin Kustavintien etsijät, joka on tullut yhden kurssin kautta, Palviainen mainitsee.

Palviaisella ja Sirniöllä on taustalla monen kymmenen vuoden kokemus vapaaehtoistyöstä. He kehuvat paikallistoimikuntaporukan hyvän yhteishengen sekä auttamisen ilon olevan isoimpia syitä, miksi he ovat vieläkin mukana.

– Suunnistus- sekä maanpuolustustaustani takia luonnossa liikkuminen on minulle mielekästä, joten pelastuspalvelussa oleminen mahdollistaa omien kykyjen ja taitojen hyödyntämistä tärkeissä tehtävissä, Sirniö pohtii.

Vapepa tarvitsee monen alan taitajia, joten kumpikin toivoo, että mahdollisimman monelle auttamisesta kiinnostuneille heräisi kipinä osallistua kurssille.

– Me tarvitsemme ammattiosaamista aika monelta taholta muun muassa ensiaputaitoisia ihmisiä, henkistä apua, etsintätaitoja ja kartanlukua. Jokainen voi tuoda oman osaamisensa tähän palveluun, Palviainen päättää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän