Varha aloitti rauhallisesti- Sote-siirtymä ei näkynyt terveyskeskuksessa mitenkään

0
U-soten logot katoavat. Tilalle tulee Varhan kyltti.

Uudenkaupungin terveyskeskuksen pääoven yläpuolella oli maanantaiaamuna tuttu U-soten kyltti. Aulassakin oli vielä U-soten tiedotteet. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen käynnistyminen näkyi asiakkaille vain yhdestä pienestä asiasta: asiakaspalautekoneen viereen oli ilmestynyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) lappu.

Aulassa tulee vastaan nuori tyttö ja saattaja. Toimittaja pyytää kommenttia, miten Varhan ensimmäinen vastaanotto on sujunut.

– Ei nyt kyllä ehdi, meillä on kiire röntgeniin, saattaja vastaa.

Odotushuoneessa ei ole yhtään potilasta. Mistään ei heti huomaa, että tässä on lähihistorian suurin muutos käynnissä.

Ylilääkärin nurkkahuoneessa oven avaa tuttu ihminen. Pia Lahtisen titteli on kuitenkin muuttunut. Hän ei ole enää Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja, vaan Tyksin yleislääketieteen ja kuntoutuksen osastohoidon läntisen alueen ylilääkäri. Hänen vastuualueeseen kuuluu jatkossa 12 kuntaa.

– Olen sopinut, että ainakin aluksi työskentelen edelleen tässä samassa huoneessa. Ehkä jossain vaiheessa siirryn lähisairaalan tiloihin, Lahtinen aprikoi. Tänään hän ajaa Turkuun, siellä sitten alkaa selvitä, miten asiat etenevät.

Uusikaupunki kuuluu jatkossa palvelualue 1:een, johon kuuluvat Ugin lisäksi Laitila, Pyhäranta, Kustavi, Taivassalo, Vehmaa, Mynämäki, Nousiainen ja Masku. Sote-keskuksen uusi päällikkö tulee perusturvakuntayhtymä Akselista.

Lahtinen siirtyy siis Tyksin yleislääketieteen ja kuntoutuksen läntisen alueen ylilääkäriksi.

– Vastaan kuitenkin U-soten sotejohtajan tehtävistä vielä siltä osin, miten ne liittyvät vuoden 2022 tilinpäätökseen. Lisäksi autan tulevia uusia viranhaltijoita alkuun tehtävissään oman uuden toimeni ohella, hän selittää siirtymää.

Maanantaina Varhaan siirtyminen näkyi henkilöstön puolella muun muassa niin, että Pia Lahtisella oli pöydällään kaksi tietokonetta: kaupungin ja Varhan. Kaupungin koneesta hän luopuu, kun tilinpäätös on tehty.

Myös sähköposteissa oli pientä sählinkiä. Kun Varhaan siirtyi kunnista 23 000 työntekijää, samannimisiäkin on aika monta.

– Sähköposti on voinut mennä väärälle henkilölle, kun ei vielä tiedetä, millä nimellä kunkin sähköposti on. 

– Ensimmäisenä työpäivänä kaikki työntekijät eivät välttämättä vielä tiedä varmasti, kuka heidän esimiehensä on, mutta eivätköhän asiat tässä vähitellen selviä, Pia Lahtinen toteaa hymyillen.

FaktaVanhat yhteystiedotVarha.fi-sivusto on vasta raakile. Kaikki yhteystiedot eivät vielä sieltä löydy.

Asiakkaat löytävät sote-puhelinnumerot ja muut tiedot edelleen kaupungin verkkosivuilta sosiaali- ja terveyspalvelut -kohdasta.

Teija Uitto

Uudessakaupungissa on ollut aiemmin kaksi 23-paikkaista vuodeosastoa. Tällä hetkellä molempien osastojen paikkamäärä on 20. Laitilassa vuodeosastopaikkoja on 20.

Palvelualueen vuodeosastoista vastaava ylilääkäri Pia Lahtinen kertoo, että Uudenkaupungin vuodeosastojen paikkamäärää voidaan mahdollisesti nostaa, mikäli hoitajia saadaan lisää ja tarvetta on.

– Olemme jo tähän mennessä hoitaneet potilaita yli kuntarajojen ja maakuntarajan. Meille on tullut potilaita 25–30 eri kunnasta. Tämä varmasti jatkuu.

Uudenkaupungin ja Laitilan vuodeosastot kuuluvat nyt Tyksiin. Jatkossa hoitopaikka määräytyy ensisijaisesti potilaan hoidon tarpeen mukaan. Ne potilaat, jotka tarvitsevat akuuttia hoitoa, sijoitetaan lähisairaalan vuodeosastoille. Jatkohoitopaikkaa odottavia voidaan sijoittaa niille vuodeosastoille, joissa lääkäri ei ole koko ajan paikalla, esimerkiksi Laitilaan.

– Uudestakaupungista ei ole tarkoitus kuljettaa potilaita Saloon, vaan potilaalle pyritään löytämään hoitopaikka aina mahdollisimman läheltä. Se voi olla kuitenkin toisessa kunnassa, Lahtinen toteaa.

Lahtinen ei lähde ennustelemaan, mikä vuodeosastojen tilanne on viiden vuoden päästä. Hän korostaa, että palveluverkkoa suunnitellaan vasta tänä vuonna.

– Sen voin kuitenkin sanoa, että kotisairaalatoimintaa tullaan lisäämään. Selvittelemme jo tänä vuonna, miten kotisairaalatoimintaa saataisiin myös Laitilaan.

Kotisairaalatoimintaa on palvelukeskus 1:n alueella U-soten lisäksi myös Akselin alueella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän