Voimanostajat perustivat Lokalahdelle uuden seuran

0
Iiro Jokipalo (vas.), Rami Anttila, Pekka Anttila, Juha-Pekka Kinnunen, Maria Jokipalo ja Sami Välikivi ovat mukana uuden seuran toiminnassa.

Lokalahdella tehtiin vuodenvaihteessa paikallista urheiluhistoriaa, kun uusi voimanostoon keskittyvä seura Lokal Power ry perustettiin virallisesti.

– Suurin kiitos kuuluu Marialle, joka laittoi rattaat pyörimään, Pekka Anttila seuran taustavoimista kehuu.

Sihteeri Maria Jokipalon lisäksi hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Rami Anttila , Iiro Jokipalo ja Sami Läpikivi .

Seuran keskuspaikkana on Rauttistentiellä sijaitseva, vuonna 2020 valmistunut voimailusali, joka on vapaasti muidenkin käytettävissä avainkortin avulla.

Vakkasuomalaisen voimanoston juuret ulottuvat 1970-luvulle ja Laitilaan. Myös Uudenkaupungin Roimalla oli 80–90-lukujen vaihteessa voimailujaosto, mutta muuten lajissa on kilpailtu laitilalaisseurojen alla.

Pekka Anttilan mukaan Laitilan Voimailijoiden toiminta oli erityisen vilkasta 90-luvulla, jolloin seuraan kuului väkeä eri puolilta Lounais-Suomea.

Vuonna 2017 perustettiin West Coast Power Team, jonka toiminta alkoi lokalahtelaisnäkökulmasta pyöriä liikaa Laitilan ympärillä.

Rami Anttila vakuuttaa, että takana ei ole mitään draamaa, vaikka uuden seuran perustajat lähtivät WCP:stä, jota Läpikivi ja Ramin isä Pekka Anttila olivat perustamassa.

– On puhuttu jo pitkään oman seuran perustamisesta. Ei ollut mitään riitatilanteita, mutta se rupesi vain tuntumaan liian laitilalaiselta seuralta, Rami Anttila sanoo.

Rami Anttila ja Sami Läpikivi ovat nuorimmat lajin harrastajat Uudessakaupungissa, mistä Rami on hieman huolissaan. Yrittäjiä on kuulemma riittänyt, mutta harva on jäänyt.

– Ei ole pitkäjänteisyyttä. Toivoin, että nuoret tulisivat edes kokeilemaan.

Rami Anttilan yhtenä haaveena on ollut koulukiertue, jossa nuoret pääsisivät tutustumaan lajiin.

Maskulainen Juha-Pekka Kinnunen on huomannut, että nuoret kenties käyvät kokeilemassa, mutta siirtyvät pian fitnessin tai muun lajin pariin. Kinnunen ja Pekka Anttila painottavat, että voimanostossa tuloksia ei synny hetkessä.

Nuorten harrastajien lisäksi toinen uuden seuran päämääristä on kilpailujen järjestäminen. Rami Anttila paljastaa, että Lokalahden Suvipäivien yhteydessä heinäkuussa järjestetään ulkona penkkipunnerruskilpailut.

– Lokalahden keskustassa ulkona tai teltassa, jos sataa.

Suvipäivien aikana kilpailtaisiin kenties useammassakin lajissa.

– Siellä voisi olla myös last man standing -tyyppinen maastavetokilpailu, jossa on rahapalkinnot, Anttila maalailee.

Voimanostossa on kaksi eri lajiliittoa. Taivassalolaiset Maria ja Iiro Jokipalo kuuluvat molemmat Finland Powerlifting Organisationin johtokuntaan. Maria – tai powerlifting mama, kuten Pekka Anttila häntä kutsuu – on FPO:n puheenjohtaja.

Hän kertoo, että kilpailuissa nuoret uskaltavat lähestyä häntä ja kysellä lajista.

– Toiveena on, että saisimme enemmän naisia ja nuoria mukaan, Maria Jokipalo sanoo.

Lajiyhteisön merkitystä korostava Iiro Jokipalo kertoo, että FPO:n alaisissa seuroissa harrastajien määrä on kasvanut koko ajan. Yhtenä syynä voi olla se, että Suomen Voimanostoliitossa säännöt ovat tiukempia, kun FPO:ssa ei esimerkiksi ole pakko kuulua mihinkään seuraan.

Lajissa on muutenkin menossa pieni paluu menneisyyteen, kun ns. raakanosto on jälleen suositumpaa. Siinä pärjää vain polvilämmittimillä ja vyöllä, kun varustevoimanostossa penkkipaitojen, siteiden ja muiden varusteiden hinta kohoaa jopa reilusti yli tuhannen euron, Pekka Anttila kertoo.