Wintterin taidehaku alkaa–Hakuun voivat osallistua ammattitaiteilijat ja taiteelliset työryhmät

0
Wintteriin halutaan taidetta, joka korostaa tilojen yhteisöllistä ja ihmisläheistä luonnetta.

Uusikaupunki hankkii 1–2 taideteosta tulevaan monitoimijatalo Wintteriin. Taiteilijahaku tätä varten käynnistyy helmikuun alusta alkaen. Wintterin julkisen taiteen hakuun voivat osallistua kaikki ammattitaiteilijat ja taiteelliset työryhmät. Tavoittena on, että teokset valmistuvat rakennuksen käyttöönottoon mennessä.

Monitoimijataloon sijoitettavan taiteen halutaan korostavan tilojen yhteisöllistä ja ihmisläheistä luonnetta. Rakennukseen etsitään teoksia, jotka kutsuvat kaupunkilaisia kohtaamaan toisiaan ja nauttimaan taide-elämyksistä.

Wintterin julkiseen taiteeseen on varattu 185 000 euroa ja määräraha on varattu kaupungin talousarviossa vuosille 2023–2025. Määrärahavaraus sisältää muun muassa taiteilijapalkkion, taiteilijan työkustannukset, teoksen materiaali- ja toteutuskustannukset, teoksen kuljettamisesta ja asennuksesta aiheutuvat kulut, työnaikaiset vakuutukset sekä tekijänoikeuksiin liittyvät korvaukset.

Julkisen taiteen haku toteutetaan kaksivaiheisena ja siinä noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta. Ensimmäisessä vaiheessa teoksen toteutuksesta kiinnostuneet taiteilijat voivat avoimessa portfoliohaussa lähettää työnäytteitä aikaisemmista töistään. Portfoliohaku on auki 1.2.2023 – 28.2.2023.

Portfolioiden perusteella valitaan rinnakkaiseen luonnostilaukseen enintään viisi taiteilijaa tai työryhmää. Lopullisen päätöksen teoksen tilaamisesta tekee valintalautakunnan ehdotuksen perusteella Uudenkaupungin kaupunki, jolla on oikeus tilata teos minkä tahansa kilpailussa sijoittuneen luonnoksen pohjalta.

Wintteristä tulee merkittävä osa Uudenkaupungin kaupunkikuvaa, mikä on otettu huomioon myös rakennuksen arkkitehtuurissa. Suunnittelussa on alusta asti otettu huomioon joustavuus, muunneltavuus ja esteettömyys sekä käyttäjien toiveet. Monitoimijataloon tulee tilat peruskoululle, lukiolle, päiväkodille, nuorisotyölle sekä kansalaisopistolle ja musiikkiopistolle. Wintteriin rakennetaan myös sisäliikuntahalli ja uimahalli.

Uudenkaupungin Wintterin taideteoksen portfoliohausta ilmoitetaan sähköisesti mm. Suomen Taiteilijaseuran ilmoitustaululla ja julkinentaide.fi- sivustolla.