Hän ehti luoda työuran keittiöissä ennen yrittäjäksi ryhtymistä.
– Olin 17 vuotta keittiöalalla. Koulun penkiltä kun pääsin, menin suoraan keittiöön töihin, Mattila kertaa.
Yrittäjäksi ryhtymisen Mattila vierittää osittain avopuolisonsa Kari Dahlbergin harteille. Marenkia valmisti Lailan Leipä, jolla oli ollut kahvila Alisellakadulla, mutta loppuvaiheissa he olivat keskittyneet vain marengin tekemiseen.
Marengin resepti ja samalla koko kokonaisuus oli myynnissä.
– Samassa paketissa tulivat leipomo ja asunto, Mattila sanoo.
– En koskaan ollut ajatellut, että ryhtyisin yrittäjäksi, hän jatkaa.
Yrittäjyyden alkutaival oli Mattilan mukaan suhteellisen helppoa, sillä hän oli nähnyt, miten Kari oli onnistunut.
Marenkia myytiin Lailan Leivän aikaan vain muutamassa paikassa, kuten Turun kauppahallissa ja Rosamundassa Uudessakaupungissa.
Mattilan aikana toiminta oli aluksi melko pientä, mutta hiljalleen asiakkaita alkoi tulla enemmän.
– Rannassa oli Nyyssösen Markon pitämä kauppa, joka oli vähän kuin lihakauppa. Aluksi Marko ihmetteli, että miten marenki ja liha sopii yhteen, mutta siitä se pikku hiljaa lähti.
Mattilan ei ole koskaan tarvinnut tyrkyttää itseään tai yritystään mihinkään, vaan maine on kiirinyt edellä. Uudessakaupungissa marenkia saa nykyisin lähes joka kaupasta.
– Jossain vaiheessa sai kaikista paikallisista ravintoloistakin.
Asiakkaita on lisäksi Laitilassa, Raumalla, Porissa ja Turun seudulla sekä pääkaupunkiseudulla. Kaupoissa myydään kolmea eri kokoa, rinkuloita, ruusuja ja kakkuja.
Ravintoloiden ja kauppojen lisäksi Mattila myy marenkeja myös suoraan asiakkaille. Heidän kohdallaan voi hieman soveltaa koon tai muodon suhteen, jos nämä esimerkiksi ovat halunneet suurempaa kakkua tai vaikka sydämen muotoisia marenkeja syntymäpäiville, häihin, rippijuhliin tai valmistujaisiin.
Muuten hyväksi havaittua tuotetta ei ole muutettu, vaan resepti on sama kuin Lailan Leivänkin aikoihin.
– Tuote on pysynyt samana. Ei ole tarvinnut muutoksia tehdä.
Joskus kuitenkin tulee pyyntöjä, voisiko tehdä jotain erikoisempaa, mutta pieniä kokeiluja lukuun ottamatta, Mattilalla ei ole käynyt mielessäkään rikkoa kaavaa.
– Joskus on pyydetty ihan vitivalkoista tai värikkäitä. Yritin, mutta en onnistunut.
Keväällä ja kesällä Mattilan löytää leipomon puolelta aamusta iltaan. Syksyisin ja talvisin on aikaa lomailla, kuten tänäkin vuonna juuri näihin aikoihin.
– Mielellään kesälläkin lomia pitäisin, mutta se on vähän mahdotonta, Mattila myöntää.
Kesällä myös työntekijöitä on enemmän.
– Sesonkiaika on silloin. Hiljaisempana aikana on yksi auttamassa ja kesällä enemmän.
Kesän lisäksi joulun alla myynti hieman kasvoi, samoin uudeksivuodeksi.
– Nyt osa otti myyntiin uudeksivuodeksi, kun ei ottanut jouluksi. Ovat alkaneet hyllyt tyhjetä, Mattila arvelee.
Marenki syntyy vain muutamista ainesosasta.
– Erotan kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Kone vatkaa massan, jonka jälkeen pursotan pellille ja laitan uuniin. Sen jälkeen annan jäähtyä, Mattila kertoo työvaiheista.
Marengissa ei ole lisäaineita, paitsi vanilja-aromissa.
Vaikka kesä muuten maistuu marengilta, on siinä pieniä haittapuoliakin.
– Kesällä, jos on oikein kuumaa ja kosteaa, tulee marengista toffeemaista, sitkeää sisältä.
Mattilan ja Dahlbergin perheessä marenkia ei enää syödä kovin usein.
– Alkuun, kun lapset olivat pieniä, he kävivät täällä päivisin syömässä.
Nykyisin marenkia syödään lähinnä juhlatilanteissa ja esimerkiksi jouluksi valmistui perinteinen special-annos eli jäätelön, marjojen ja kinuskikastikkeen kera tarjoiltua marenkia.
Tulevaisuuden suhteen Mattila aikoo jatkaa hyväksi koetulla tavalla. Laajennustarpeitakin olisi, mutta se toisi toisaalta kuluja ja työntekijöitäkin pitäisi palkata lisää.
– Kesällä on paljon menekkiä, mutta sitten on taas hiljaisempia aikoja, vapaa-ajallaan kävelyä ja kuntosalia työn vastapainoksi harrastava Mattila muistuttaa.
U:gin Marenki
Yrittäjä: Minna Mattila
Yrittäjänä alalla: 15 vuotta
Perustamisvuosi: 2007
Ala: elintarvikeala
Työntekijöiden määrä: 1–4
Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana on vuorossa parturi-kampaaja ja joogayrittäjä Satu Ajanko.