Asukkaille päätösvaltaa

0

Kun Laitilan kaupunki järjesti viime vuonna osallistavaa budjetointia, Uudessakaupungissa oli kateutta ilmassa. Laitila ehti maaliin aiemmin, vaikka Tarmo Kangas oli tehnyt valtuustoaloitteen osallistavasta budjetoinnista jo syksyllä 2021.

Uudessakaupungissa osallistavaa budjetointia eli asukasbudjetointia testataan vihdoin tänä keväänä. Kaupunki on varannut talousarvioon ihan reippaat summat asukasbudjetointiin: Kalantiin 20 000 euroa ja muille pilottialueille, Lokalahdelle, Pyhämaahan sekä vanhaan maalaiskuntaan ja saaristoon 15 000 euroa. Asukkaat saavat ensin ehdottaa rahalle käyttökohteita ja ehdotuksista sitten äänestetään toukokuussa.

Laitilassa kävi niin hassusti, että äänestystä ei tarvittu lainkaan. Laitilan kaupunki oli varannut osallistavaan budjetointiin 100 000 euroa. Asukkaiden toiveet olivat niin kainoja, että raha riitti niiden kaikkien toteuttamiseen. Laitilassa on muun muassa järjestetty yhteislaulutilaisuuksia, tarjottu senioreille Kahvi ja leffa -näytöksiä puoleen hintaan ja hoivamusiikkia vanhuspalveluyksiköihin.

Muissakin kunnissa on huomattu, että asukkaiden toiveet ovat maltillisia. Kuntalaiset ovat toivoneet laavuja, uimahyppytorneja, koirapuistoja, lainattavia kanootteja ja SUP-lautoja, teatteria lapsille sekä tanssitunteja päiväkoteihin ja kouluihin.

Uudenkaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso toivoo villejäkin ideoita, kunhan ne vain ovat laillisesti toteuttamiskelpoisia. Ehdotukset voivat olla tapahtumia, hankintoja, tempauksia, vanhan kunnostusta tai esimerkiksi määräaikainen työntekijä johonkin hommaan.

Kun kaupunki järjesti viime syksynä lasten parlamentin, koululaiset saivat ehdottaa ja äänestää, mihin kaupungin kouluille varaama tuhat euroa käytettäisiin. Koululaiset ehdottivat julkkisvierailuja ja koulupoliiseja. Lopulta äänestyksen voitti heijastinhankinta.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän