Aurinkosähkön suosio kasvaa nopeasti

0
Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Matts Almgren kertoi mm. uudesta taloyhtiön energiayhteisöstä, joka tekee aurinkosähköjärjestelmän asentamisesta osakkaille kannattavampaa.

Aurinkosähkön käyttö on viime vuosina lisääntynyt huimasti ja uusi laki energiayhteisöistä mahdollistaa itse tuotetun sähkön paremman hyödyntämisen taloyhtiöissä. Aurinkosähköjärjestelmien hankinnassa pätee kuitenkin sama laki kuin muissakin isoissa investoinneissa: Tee kunnolliset selvitykset ja käytä asiantuntijaa.

Varsinais-Suomen Kiinteistöliitto järjesti aurinkosähkön käyttöönoton infoillan Aquariuksessa. Liiton asiantuntijan lisäksi illan aikana käytännön järjestelmistä ja niiden asennuksista kertoivat VSV:n ja Vertekin edustajat.

– Taloyhtiön asentaman aurinkosähköjärjestelmän hyödyntäminen täysimääräisesti helpottui, kun lailla mahdollistettiin ns. energiayhteisön perustaminen, kertoi Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Matts Almgren.

Aiemmin taloyhtiön järjestelmästä syntyvää sähköä voitiin käyttää vain taloyhtiön yleissähkönä ja ylimenevä osuus piti myydä sähköyhtiölle, nyt yleissähkön yli tuotettu sähkö voidaan jyvittää energiayhteisön osakkaille eli käytännössä taloyhtiön asukkaille ilman siirtomaksuja ja veroja.

– Järjestelmän hankintapäätös tehdään edelleen taloyhtiön kokouksessa ja taloyhtiö myös maksaa investoinnin ja ylläpidon, mutta hyödyt tulevat vain energiayhteisön jäsenille. Osakkaalla on siis mahdollisuus kieltäytyä hyödystä mutta ei kustannuksista.

Mahdollista on myös tehdä aurinkosähköjärjestelmä osakasmuutostyönä eli sen toteuttavat vain osa taloyhtiön osakkaista. Tällöin kustannukset ja hyödyt tulevat vain mukana oleville.

– Kyse on kuitenkin pitkäaikaisesta investoinnista ja tilanteet muuttuvat. Osakasmuutostyönä tehty hanke voikin myöhemmin aiheuttaa hankaluuksia, kun osakkaat vaihtuvat ja sopimukset eivät ole yksiselitteisiä.

Almgren kertoi myös aurinkosähköjärjestelmään liittyvästä energia-avustuksesta. Sen piti päättyä jo viime vuonna, mutta hallitus myönsi lisärahoitusta ja rahaa on vielä saatavilla.

– Mutta ei kauaa. Jos suunnitelmat ovat jo pitkällä, voi avustusta vielä ehtiä saada, mutta jos nyt lähtee liikkeelle, on myöhässä. Avustuksen jatko on auki, sillä edessä on vaalit, uuden hallituksen kokoonpanosta tai ohjelmasta ei tiedetä kuin ehkä ensi syksynä.

Sähköyhtiön puolelta aurinkosähköasiaa valotti sähköverkkojohtaja Juho Jussila . VSV:llä on noin 25 000 asiakasta ja aurinkosähköjärjestelmien määrä sen verkossa on kasvanut huimaa vauhtia.

– Viitisen vuotta sitten järjestelmiä oli alle sata, nyt ollaan vajaassa tuhannessa. Tammikuussakin järjestelmiä kytkettiin verkkoon noin yksi päivässä, hän kertoi.

Taloyhtiön energiayhteisössä sähköyhtiöllä on yhteistyökumppanin rooli. Se vastaa mittarien luennasta ja hyvityslaskennasta osakkaille ja kiinteistösähköön.

– Yhtään energiayhteisöä ei verkossamme vielä ole, mutta suunnitelmia on jo tehty. Tästä laskutuksen hallinnasta ja hyvittämisestä ei näillä näkymin ole tulossa maksullista, vaikka siitä hieman meille työtä aiheutuukin.

Aurinkosähköjärjestelmien suhteen on Jussilan mukaan lisääntymässä ylimitoitus, eli mitoitetaan järjestelmä isommaksi kuin arvioitu kulutus on ja hankitaan näin lisätuloa myymällä ylimääräinen sähkö.

– Aurinkosähköjärjestelmän huono puoli on tietenkin se, että energiaa saadaan kun on valoisaa, maaliskuulta lokakuulle ja päiväsaikaan, sen kanssa onkin kannattavaa ohjata kiinteistön kulutusta aurinkoisiin aikoihin. Sähkön varastointimenetelmät myös kehittyvät koko ajan.

Jussilan mukaan näyttää siltä, että syksyn pahimmat skenaariot on vältetty ja sähkön hinta on tulossa alaspäin, joskaan takavuosien kilowattihintaan tuskin palataan.

– Tuulivoimaa on tulossa reilusti lisää ja Olkiluoto kolmonen aloittanee jatkuvan tuotannon viikkojen sisällä. Euroopan tasolla myös kaasua on saatu hankittua Venäjän päättyneiden toimitusten korvaajaksi ihan hyvin.

Myös aurinkosähköjärjestelmät kehittyvät. Kennojen teho kasvaa ja hyötysuhde paranee ja kiinnostus jatkossa lisääntynee entisestään. Vertekin myyntipäällikkö Juha Ahokas muistutti kuitenkin huolellisen suunnittelun tarpeesta.

– Ihan kaikkiin paikkoihin aurinkokennoja ei kannata asentaa, koska auringonpaistetta ei ole tarpeeksi. Tulee myös huomioida esimerkiksi katon kunto, jotta järjestelmä ei vahingoita sitä.

Mitoituksen kannalta oleellinen komponentti on invertteri, joka muuntaa kennoista tulevan tasasähkön vaihtovirraksi. Vanhoihin järjestelmiin ei välttämättä saada lisätehoa uusilla kennoilla, jos invertterin rajat tulevat vastaan.

– Järjestelmien kehitys on ollut nopeaa ja tulee jatkumaan nopeana. Hyvänä puolena järjestelmässä on ylläpidon helppous, edes kennojen puhdistamista pölystä ja lumesta ei suositella, sillä se voi vahingoittaa kennoa.

Nykyään kennoille luvataan jopa yli 25 vuoden tuotantotakuu. Järjestelmän takaisinmaksuaika on reilu kymmenen vuotta. Komponentteja voi hankkia mistä löytää itselleen sopivia, mutta asentamisessa tarvitaan sähköurakoitsijan pätevyys, toki apumiehenä saa olla.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän