Horisontissa on helmikuussa vettä silmissä ja seinillä

0
Hiltu Sallisen "Vedet silmissä" -näyttely kuvastaa taitelijan sinisävyistä ja haaveellista mielenlaatua.

Galleria-Taidelainaamo Horisontin seinillä virtaa helmikuun ajan vesi. Ei sentään kirjaimellisesti, mutta Hiltu Sallisen ”Vedet silmissä” -näyttely tarjoaa toistakymmentä teosta, jossa vesi ilmentyy monilla eri tavoin.

Näyttely on osa Horisontin vuoden ensimmäistä teemaa ”Rannaton”. Teema on käytössä aina neljän kuukauden ajan eli gallerian vuosi sisältää kolme erilaista kokoavaa teemaa.

– Tarkkailen kaikenlaisia elämän ilmiöitä, mutta erityisesti tarkkailen meriä kaiken aikaa. Meri on siinä mielessä kiehtova, koska se ei ole koskaan entisensä, Sallinen kuvailee.

Meri on suuri inspiraation lähde Salliselle. Meren äärellä voi istua ja tuijottaa sitä vaikka kokonaisen päivän ja koko ajan meressä tapahtuu jotain.

– Se ei ole koskaan stabiili, mikä on hyvä asia.

Sininen on Sallisen lempiväri, joka välittyy aina hänen tekemissään teoksissa eri sävyin. Joskus hän on yrittänyt kokeilla jotain muuta väriä, mutta aina väri vääntyy lopulta siniseksi.

– Sininen kuvastaa minun ehkä haaveellista mielenlaatuani. Monet myös sanovat, että sininen on kylmä väri, mutta mielestäni se ei ole ollenkaan niin. Se voi olla tulinen, jääkylmä tai kaikkea siltä väliltä. Se on hyvin ilmaisuvoimainen väri, Sallinen pohtii.

Näyttelystä löytyy uusia teoksia, mutta myös vanhempia 1990-luvulla tehtyjä maalauksia. Sallinen kuvailee, että esillä olevat teokset ovat hänen havaintoja elämästä.

– Käytän teoksissa kaikkea vanhaa patinoitua tavaraa. Mieluummin en käytä ikinä mitään uutta, hän taustoittaa.

Teosten nimet kuvailevat myös veden eri ilmentymiä. Muun muassa ”Vedet nousevat”, ”Apaja” ja ”Mereni minun” avaavat katsojalle erilaisia Sallisen mielenmaisemia.

Kaikki teokset eivät suinkaan ole vain tauluja, vaan esimerkiksi ”Merenneitojen kääntöpiiri” on puolipallomainen teos, joka korostuu hyvin seinässä.

– Merenneidothan ovat henkilöinä vähän sellaisia höpsöjä ja heidän tarkoituksena on lumota. Jos katsot oikein kauas merelle ja auringonkilo välkkyy siellä jossain, niin se on varmaankin merenneito, joka pyrstöänsä pärskähtää, Sallinen uumoilee.

Hiltu Sallisen ”Vedet silmissä” -näyttelyn avajaiset ovat torstai-iltana ja näyttely on avoinna helmikuun ajan.

”Merenneidon kääntöpiiri” korostuu teoksena hyvin sinillä puolipallomaisella muodollaan.
Taiteilija Sallisen mukaan merenneidot ovat henkilöinä vähän höpsöjä ja heidän tarkoituksena on lumota.