Kalannin yläkoulun remontin ennakoidaan valmistuvan 6. huhtikuuta. Remontti on pitkittynyt jo useamman kerran, mutta nyt ongelmaksi on noussut se, että remontin pääurakoitsijan aliurakoitsija ei ole pystynyt toimittamaan ilmastointihuoneen elementtejä ja toimittaja on pitänyt vaihtaa.
– Teemme myös parhaillaan irtaimiston puhdistustöitä ennen kuin siirrämme ne remontoituihin tiloihin, kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari kertoo.
Urheilutiellä sijaitsevan yläkoulurakennuksen remontin arvioitu valmistumisaika oli alun perin joulukuussa ja sen jälkeen sitä siirrettiin helmikuulle. Remontti alkoi viime kesänä ja arvioitu urakka-aika oli kuusi kuukautta. Kiinteistöstä uusitaan esimerkiksi ilmanvaihtokoneet ja -kanavat sekä tehdään rakenteellisia tiivistystöitä. Tilamuutoksia tehdään myös esimerkiksi auditorioon ja kiinteistön alakatot uusitaan.
Remontin edetessä rakenteista on kuitenkin löytynyt yllätyksiä eli lisäkorjauskohteita ja niiden takia yläkoulun remontin arveltiin valmistuvan hiihtolomalle, mutta tästä aikataulusta on jo luovuttu.
– Remontin aikana on tehty pieniä lisä- ja muutostöitä, mutta sen aikana ei ole löytynyt isoja yllätyksiä, paitsi tämä aikataulun viivästyminen, Nikkari sanoo.
Kalannin yläkoululaiset ovat käyneet koulua viime syksystä lähtien alakoulun rakennuksissa Männäisillä, joten yläkoulun käytössä ovat olleet Kuusela ja Koivula A-rakennukset. Kuuselasta käytössä on vain liikuntasali, mutta Koivula A:ssa on opetettu äidinkieltä, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja teknistä työtä. Yläkoululaiset siirtyvät useamman kerran päivässä Männäisten ja Urheilutien koulujen välillä.
– Opettajat ovat edelleen tehneet Kuuselasta ja Koivula A:sta ilmoituksia huonosta sisäilman laadusta. Olemme lisänneet ja uusineet tiloihin puhdistimia, Nikkari lisää.
Kaupunki on hankkinut tiloihin puhdistimia useammassa erässä ja niihin on kulunut kymmeniä tuhansia euroja.
Kalannin alakoulun opetus on siirretty yläkoulun pihalla oleviin parakkeihin, mutta oppilaita on myös urheilutalon monitoimitilassa, Kalannin nuorisotilassa ja Kalannin keskustan entisessä Säästöpankissa. Alakoululaiset käyttävät yläkoulun jakelukeittiötä, ruokalaa, liikuntahallia ja ulkoliikuntapaikkaa. Samoissa parakeissa toimii myös esiopetus.
Parakit on hankittu alun perin kolmeksi vuodeksi ja niihin on kahden vuoden lisäoptio. Parakkien kolmen vuoden vuokrat ovat Nikkarin mukaan noin 1,8 miljoonaa euroa.
Väistöparakit ovat alakoululaisten käytössä ainakin Wintterin valmistumiseen saakka eli kevääseen 2025, siinä vaiheessa Kalannin yläkoululaiset siirtyvät kaupungin keskustaan. Kaupungin on vielä ratkaistava se, kuinka alakoulun opetus järjestetään myöhemmin. Käytännössä on valittava siis se, että saneerataanko Kalannin yläkoulusta alakoulu vai rakennetaanko alueelle uusi alakoulu.
Yläkoulun pihalle tuotuja väistötilaparakkeja varten on tehty muutostöitä myös koulun piha-alueella. Alueelle on suunniteltu lapsia varten muun muassa miniareena, istumisalueita ja koripallotelineitä. Työt aloitettiin viime keväänä.
– Piha-alueen työt ovat vielä osittain kesken, Nikkari toteaa.
Kalannin yläkoulun remonttiin oli alun perin varattu miljoona euroa. Sillä summalla kaupunki yrittää varmistaa sen, että tiloja olisi mahdollista pitää koulukäytössä vielä usean vuoden ajan. Lisäksi on tullut kustannuksia väistötilojen sisäilmapuhdistuslaitteista ja lisätöistä. Onko remontin budjetti pitänyt?
– Lopullinen tieto selviää taloudellisessa loppuselvityksessä. Lisä- ja muutostyöt on hyväksytty niiden katselmuskokouksissa, Nikkari summaa.

Väistötilaparakit ääriään myöten täynnä – Koulun yhteisöllisyys on kärsinyt hajautetuista tiloista
Väistötiloiksi hankitut parakit ovat ahkerassa käytössä Urheilutien varressa. Kalannin koulun rehtori Johanna Kivistö kertoo, että opetusta on tällä hetkellä myös parakkien varastotiloissa.
– Parakeissa ovat esikoululaiset ja 1.–6.-luokkalaiset, mutta aina, kun luokka on tyhjä nuoremmista, on tiloissa yläkoululaisten tunti, Kivistö kertoo.
Kivistö toteaa, että hieman isommat parakit olisivat ehkä tulleet tarpeeseen, koska ne olisivat ratkaisseet paremmin nykyiset tilaongelmat, mutta toisaalta ne olisivat maksaneet enemmän.
– Parakit ovat muuten ihan hyviä, mutta käytävät ovat todella ahtaita, toteaa Kalannin yläkoulun 8. luokkaa käyvä Ida-Maria Kirveskallio .
– Tilat ovat kieltämättä sokkeloisia siellä, lisää 9.-luokkalainen Malla Kirjonen .

Kivistön mukaan Kalannin koulun toiminta aiempaa useammassa yksikössä on sujunut kohtuullisesti, mutta esimerkiksi Männäisten sisäilmaongelmaiset tilat aiheuttavat edelleen oireita.
– Tiloissa on puhdistimia ja siellä on tehty muitakin toimenpiteitä, mutta yhä sekä opettajat että oppilaat oireilevat, Kivistö sanoo.
Esimerkiksi Kirjonen ja Kirveskallio ovat molemmat kokeneet sisäilmaongelmien aiheuttamia oireita Männäisissä.
– Koivulan tiloissa alkavat silmät vuotaa, Kirjonen selventää.
Yläkoulun oppilailta on tullut jonkin verran palautetta siitä, että he joutuvat päivittäin kulkemaan Urheilutien ja Männäisten välillä. Matkaa tulee vajaan kilometrin verran ja siirtymiseen on varattu aikaa 15 minuutin välitunnin verran.
– Aikuisen näkökulmasta ei ole huono asia, että nuoret joutuvat liikkumaan ja ulkoilemaan, mutta osaa nuorista se saattaa kyllästyttää ja siitä on tullut myös palautetta, Kivistö summaa.
Kirjosen mukaan siirtyminen on välillä melko raskasta ja tällä hetkellä lukijärjestyksessä on yksi päivä, jolloin ysiluokkalaiset siirtyvät kahden yksikön välillä neljä kertaa.
– Koko vartin välitunti menee paikasta toiseen siirtymiseen, joten ei jää aikaa sellaiselle rennolle oleilulle, Kirveskallio huomauttaa.
Eri luokkien hajallaan olo on Kivistön mukaan syönyt Kalannin koulun yhtenäisyyttä.
– Eihän tästä hajallaan olemisesta saa hyvää koulunkäynnin rakennetta mitenkään. Se, että on kaksi eri välituntipihaa kahdessa eri osoitteessa vaikuttaa esimerkiksi kaverisuhteisiin ja koulun tunnelmaan, Kivistö toteaa.
Samaa mieltä on myös Kirveskallio, joka kertoo, että hänen lähimmät ystävänsä ovat eri luokilla kuin hän.
– Joten välillä olen koko välitunnin yksin, koska taukomme ovat eri aikaan, hän lisää.
Rehtorin mukaan esimerkiksi kouluvuotta rytmittävät teematapahtumat ovat jääneet väistötilojen ajalta väliin.
– Ystävänpäivä on aina ollut kovasti odotettu tapahtuma, mutta nyt sitä ei ole voitu järjestää, Kivistö toteaa.