Kaupungin viime vuoden taloudesta tulossa nollatulos– Verotulot kasvoivat oletettua enemmän

0

Tilinpäätösennusteen mukaan kaupungin viime vuoden tulos olisi parempi kuin aiemmin pelättiin. Kaupungille povattiin alun perin liki neljän miljoonan euron alijäämää, mutta tuoreimpien tietojen mukaan tältä ollaan välttymässä ja kaupungin viime vuoden tulos olisi plus miinus nolla -linjalla.

Kaupungin talousjohtaja Anne Takala luonnehti, että inflaatiosta, korkojen noususta, Venäjän hyökkäyssodasta ja yhä jatkuneesta koronasta huolimatta kaupungin ja liikelaitosten viime vuosi oli taloudellisesti alkuperäistä talousarviota parempi.

– Alkuperäinen 68,2 miljoonan euron verotuloarvio ylittyi noin 4 miljoonalla eurolla. Verotulot kasvoivat viime vuonna 6,4 prosenttia ja sen on yli koko maan keskiarvon. Myös tuloverojen tuotto kasvoi 3,5 miljoonalla eurolla, Takala sanoi.

Samalla hän muistutti, että kaikkea ei viime vuodelta ole vielä kirjattu kirjoihin ja kansiin asti. Vaikka talousarvio näyttää tällä hetkellä noin 338 000 euroa ylijäämäiseltä, niin se vielä tasaantuu ja muuttuu todennäköisesti nollatulokseksi.

– Kaupungille tulee nyt jostain syystä vielä vuoden 2021 laskuja. Tämä oli vähän yllätys, mutta olen alkuvuoden aikana hyväksynyt vielä runsaasti vanhoja sote-puolen laskuja, Takala lisäsi.

Kaupungin saamat valtionosuudet kasvoivat 3,6 miljoonaa euroa ja ne olivat yhteensä 34 miljoonaa euroa. Koronatukia Uuteenkaupunkiin tuli viime vuonna noin 800 000 euroa.

– Kaupungin henkilöstömenot kasvoivat 3,3 prosenttia eli 1,7 miljoonaa euroa, mutta se on melko maltillisesti. Viime vuonna tuli kuitenkin palkankorotuksia ja esimerkiksi ukrainalaisten opetusryhmiä, Takala summasi.

Kaupungin toimintakulut kasvoivat viime vuonna 7,4 prosenttia eli 10,1 miljoonaa euroa ja tämä on Takalan mukaan enemmän kuin Suomen kuntien keskiarvo.

– Toimintakulut ylittyivät ikäihmisten palveluissa ja sosiaali- ja terveyspalvelussa. Myös kaupungin tekninen palvelu ja tilatoimi ylittivät suunnitellut kulut, Takala totesi.

Kaupunki lopetti viime vuonna ikäihmisten palvelusetelien käytön, koska suuret hoivayritykset irtisanoivat joukolla sopimuksensa. Sama tilanne oli läpi Suomen.

– Kaupunki osti hoivapaikkoja nousseilla hinnoilla, mutta myös palveluntarve oli aiempaa suurempaa, Takala sanoi.

Kaupunki sekä sen liikelaitokset investoivat viime vuonna 23 miljoonan euron edestä. Se on enemmän kuin vuosiin.

– Jouduimme ottamaan investointeja varten viime vuonna 13 miljoonaa euroa lainaa, mutta kokonaisinvestoinneista katettiin 10 miljoonaa euroa omalla rahalla, Takala kertoi.

Kaupungin lainamäärä on tällä hetkellä 57,1 miljoonaa euroa eli 3 780 euroa asukasta kohden. Kaupungin tulokseen vaikuttivat myös Viikaisten koulun ja Pohitullin koulun keittiön purusta tulleet kahden miljoonan euron kertapoistot. Wintteriä varten otettua leasing-lainaa kaupunki alkaa lyhentää vasta vuonna 2025, kun koulu otetaan käyttöön.

Kaupunki maksaa väistötilakuluja tällä hetkellä esimerkiksi Kalannin koulun ja Viikaistenmäen rakennustöiden takia.

Kaupungin liikelaitokset pärjäsivät viime vuonna omillaan. Uudenkaupungin vesi on velaton ja Vakka-Suomen vesi maksaa vauhdilla lainojaan takaisin.

– Nostimme tälle vuodelle vesimaksuja ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen, Takala lisäsi.

Takalan laskelmien mukaan kaupungin tase oli viime vuoden lopussa 18 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Viime vuodesta selvisimme vielä ihan kivasti. Tämä vuosi on vaikea, mutta siitäkin vielä selvitään. Vuosi 2024 on kaupungin taloudelle todella ongelmainen, Takala totesi.

Kaupungin taloustilannetta käytiin läpi tämän viikon kaupunginhallituksen kokouksessa ja hallitus merkitsi ne tiedokseen.