Kirjaston lukuvinkkejä: Helmikuun kirjavinkit vievät matkalle Barbien maailmaan

0
Kirjaston helmikuun kirjavinkit juhlistavat Barbieta.

Barbara Millicent Roberts – tunnetummin Barbie – juhlii syntymäpäiviään 9. maaliskuuta. Helmikuun kirjavinkit juhlistavat tätä muoti-ikonia. Ensimmäinen Barbie-nukke ilmestyi vuonna 1959. Vuosikymmenten aikana Barbie on toiminut yli 150 eri ammatissa ja inspiroinut nuoria tyttöjä laajentamaan urahaaveitaan.

Barbie on muun muassa ensimmäinen naispresidenttiehdokas ja ensimmäinen naisastronautti. Vuosien saatossa Barbie on myös kerännyt kritiikkiä muun muassa epärealistisella vartalokuvallaan. Kritiikistä huolimatta Barbie on lunastanut paikkansa yhtenä suurista populaarikulttuurin ikoneista.

Kirjaston vinkkipöydältä löytyy Barbie-kirjoja niin pienille Barbie-faneille kuin meille nostalgiannälkäisillekin. Kirjat löytyvät kirjaston vinkkipöydältä muutaman viikon ajan.

Billyboy: Barbie: onnen kultatyttö

Billyboy on amerikkalainen keräilijä, jonka valtavaan kokoelmaan kuuluu yli 10 000 Barbie-nukkea. Barbie: onnen kultatyttö on katsaus Barbien elämään 1950-luvulta 1980-luvun loppuun. Kirja pureutuu Barbien ja tämän ystävien tyyleihin ja esittelee Barbien tunnetuimpia asuja sen ensimmäisen 30 vuoden ajalta. Kirjaa kuvittavat suuret valokuvat muistuttavat muotilehtien valokuvia.

Janine Fennick: Barbie: opas Barbien satumaiseen maailmaan

Vuonna 1998 ilmestynyt Barbie: opas Barbien satumaiseen maailmaan on sekä mielenkiintoinen lukukokemus että hieno katselukirja. Kirja esittelee Barbien historiaa 1950-luvulta 1990-luvun loppuun. Lisäksi kirjassa on keräilijöiden avuksi suuria kuvia Barbieista ja niiden kanssa tulleista oheistuotteista. Tämä kirja vie ihanalle muistelumatkalle retrolelujen maailmaan.

Massimiliano Capella: Barbie: The Icon

Nimestään huolimatta suomenkielinen Barbie: The Icon on Barbie-historiikeistä uusin. Vuonna 2018 ilmestynyt kirja yhdistää Billyboyn ja Fennickin kirjan sisältöjä upeaksi kokonaisuudeksi. Kirja kertoo Barbien historian sen alkuajoista nykypäivään ja sukeltaa syvemmin myös Barbien dramaattisiin ihmissuhteisiin elämäkerran tavoin. Tätä suurikokoista kirjaa kuvittavat isot värikkäät kuvat.

Louise Scott-Smith: Helpot ja nopeat barbinvaatteet

Barbie on tyyli-ikoni, jonka päällä on nähty asuja lääkärintakeista morsiuspukuihin ja lasketteluvaatteista avaruuspukuihin. Barbielle voi tehdä vaatteita itsekin ja tämän kirjan ohjeilla pääsee helposti alkuun! Louise Scott-Smithin teos Helpot ja nopeat barbinvaatteet antaa ohjeet kymmeneen Barbien asuun. Tämän kirjan ohjeisiin tarvitaan vain neula, lankaa ja joissakin tapauksissa nappeja. Lisäksi kirjan kaavat ovat heti oikeassa koossa.

Useita kirjailijoita: Barbie-kirjakerho

Barbie-kirjakerho toimi 1990-luvun puolesta välistä 2000-luvun alkuun. Kirjakerhon jäsenet saivat kuukausittain Barbie-kuvakirjan. Jokaisessa kirjassa on noin 30 sivua ja ne kertovat Barbien ja tämän sisarusten ja ystävien elämästä. Kirjoissa on kauniit suuret kuvat. Omat lempikirjani olivat Barbie eläinlääkärinä ja Barbie lentoemäntänä. Kirjaston vinkkipöydältä löytyy kymmenkunta tämän sarjan kirjaa.

Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi informaatikko Elina Jalonen.