Kivijalkaliikkeet murroksessa

0

Muotiverkkokauppa Zalando ilmoitti viime viikolla, että yhtiö joutuu vähentämään satoja työpaikkoja, koska verkkokaupan kasvu on hiipunut. Koronapandemian aikana verkkokauppa kasvoi voimakkaasti, kun ihmiset pysyttelivät kotona.

Nyt tilanne on muuttunut. Pandemian jälkeen kuluttajat ovat palanneet kivijalkaliikkeisiin. Muutos voi olla jopa pysyvä. Kuluttajat ovat huomanneet, ettei se verkkokauppa aina niin kätevä olekaan. Kenkien ja vaatteiden koon valitseminen on vaikeaa, kun tuotetta ei voi sovittaa ja sen seurauksena syntyy palautettavaa. Verkkokaupasta ostetun elektroniikan ja kodinkoneiden ongelmaksi taas voi tulla takuukorjauksen hankaluus.

Yhä useampi kuluttaja on alkanut ajatella sitäkin, miten kivijalkaliikkeiden käy, jos niissä asiointi vähenee. Kivijalkaliikkeet rakentavat kaupungin elinvoimaa ja kaupunkikuvaa. Mitä enemmän kaupunkikeskustassa on tyhjää liiketilaa, sitä kurjemmalta kaupunki näyttää. Kaupungin vetovoima romahtaa, jos kivijalkaliikkeet lopettavat. Ostos omalta paikkakunnalta tukee paitsi yrittäjää myös koko kaupunkia.

Myös Uudenkaupungin keskustan elinvoima perustuu putiikkeihin ja erikoisliikkeisiin. Meidän kivijalkaliikkeemme pääsivät yli koronan, mutta edessä on uusi haaste. Aika moni keskustan yrittäjistä on iältään 60+. Jossain vaiheessa kivijalkaliikkeillä on edessä omistajanvaihdos. Muutos on jo alkanut, kun kenkäkauppa Alinan kauppias ilmoitti hakevansa jatkajaa.

Näissä tilanteissa on aina olemassa se riski, ettei uutta yrittäjää löydykään. Uusia yrittäjiä kaupunkiin houkuttelee ostovoima. Ostovoima on meistä kiinni. Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, miten meidän kivijalkaliikkeidemme käy. Aina kun jotain ostetaan, ostetaan se omasta kunnasta. Suositaan paikallisia kauppiaita ja palveluntarjoajia. Me päätämme, säilyykö kaupunki elinvoimaisena.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän