Kulttuuri- ja liikuntakavereita haetaan

0
Lauri Seutu (vas.) ja Joni Pietiläinen ovat mukana kaupungin työryhmässä, joka valmistelee Kulttuuri- ja liikuntakaveri -palvelun käynnistämistä.

Kaupunki käynnistää kevään aikana uuden Kulttuuri- ja liikuntakaveri -toiminnan. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät jostain syystä saa lähdettyä kotoaan erilaisiin tapahtumiin, mutta halu olisi kova. Toiminnasta järjestettiin infotilaisuus maanantaina Crusellissa.

Toimintaa toteuttamaan kerätään vapaaehtoisjoukko, josta tällainen kaveri asiakkaalle löydetään. Kyseessä ei ole fyysiseen terveyteen liittyvästä avustajatoiminnasta, vaan jokainen käynti on ainutkertainen ja kestää tapahtuman ajan.

– Kaupungissa on paljon yksinäisiä ihmisiä, jotka haluaisivat osallistua erilaisiin tapahtumiin, mutta eivät ilman kaveria, heillä voi olla jonkinlainen sosiaalinen ”ujous” tai lievää ahdistusta tai muuta sellaista, kertoi Lauri Seutu kirjastopalveluista.

Mukana toiminnassa ovat kirjaston lisäksi kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut, museopalvelut ja etsivä nuorisotyö, jotka itse järjestävät erilaisia tapahtumia jatkuvasti. Alaikäraja toiminnassa on asetettu 16 vuoteen.

– Ystävän saa mukaan myös vaikkapa kävelyretkelle luontoon kuuntelemaan linnun laulua eli kyseessä ei tarvitse olla mikään erikseen järjestetty tapahtuma.

Kaupunki tukee toimintaa niin, että kaveri pääsee tapahtumiin ilmaiseksi, jos kyseessä on kaupungin oma tapahtuma. Esimerkiksi Crusellissa järjestetään myös muiden tahojen tapahtumia, joista pitää siis ainakin alkuvaiheessa maksaa normaali pääsymaksu. Asiakas maksaa itse pääsylippunsa.

– Kaveri ei siis ole avustaja eikä toimi kuljetuspalveluna, vaan hän ja asiakas kohtaavat tapahtumapaikalla ja eroavat sen jälkeen. Jos ystävyyssuhteita syntyy, niin se on ihan hyvä, mutta erilaisten väärinkäytösten vuoksi pyrimme toimimaan mahdollisimman anonyymisti eikä kaverin ja asiakkaan välillä ole mitään velvoitteita, sanoo kulttuuripalvelujen Joni Pietiläinen .

Kaverilta ei vaadi mitään erityistaitoja, hän tulee paikalle omana itsenään ja keskustelee, kuuntelee ja rohkaisee.

– Tavoite on se, että asiakas hyvistä kokemuksista rohkaistuneena uskaltautuu jatkossa tapahtumiin myös yksin.

Muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Kimmo Laasonen osallistui infotilaisuuteen. Hän uskoo, että palvelulle on tarvetta, sillä kaupungissa on paljon nuoria tänne töihin muuttaneita, joilla ei ole vielä ystävyyssuhteita ja toisaalta vanhemmissa ikäluokissa on paljon yksinäisiä ihmisiä. Yksin ei tule niin helposti lähteneeksi tapahtumiin.

– Ongelma tulee varmasti olemaan se, miten palvelu saadaan markkinoitua, miten saadaan mukaan vapaaehtoisia ja miten asiakkaita.

Ongelmia saattaa tulla myös erilaisista kemioista eli miten asiakkaalla ja kaverilla synkkaa. Toisaalta kyse on vain yhdestä tapaamisesta, seuraavalla kerralla asiakas voi pyytää eri kaveria.

Pietiläinen muistuttaa, että vapaaehtoisen kaverin ei myöskään tarvitse lähteä tapahtumaan, joka häntä itseään ei kiinnosta.

– Toisaalta siinä voi olla hyvä mahdollisuus madaltaa omaa kynnystä ja tutustua vaikkapa erilaiseen musiikkiin, jota ei itse tulisi lähdettyä kuuntelemaan.

Mahdollisuuksia siis on ja palvelu on vielä osin suunnitteluvaiheessa, joten käytäntöihin voi vielä tulla muutoksia.

Vapaaehtoisille kavereille järjestetään koulutustilaisuus vajaan kuukauden päästä Crusellissa. Päivä on tiistai 14.3. ja aika 17–20.

Lisätietoja antavat kulttuuripalvelujen Joni Pietiläinen, puhelin 040 848 6404 ja kirjastopalvelujen Lauri Seutu, puhelin 050 420 5383.

Heille voi myös ilmoittautua kulutustilaisuuteen. Järjestäjät myös korostavat, että osallistuminen koulutustilaisuuteen ei vielä tarkoita, että on mukana toiminnassa. Ja kyse on vapaaehtoistoiminnasta, johon ei tarvitse sitoutua, vaan josta voi jäädä pois, jos se ei tunnu sopivalta.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän