Muusikko, kitaransoitonopettaja Jarno Setälä muutti Uuteenkaupunkiin elokuussa, ja on hyvää vauhtia kotiutumassa uuteen asuinpaikkaansa. Instrumenttipedagogiksi Tampereella opiskellut Setälä opettaa päätoimisena Vakka-Suomen musiikkiopistossa.
– Koen olevani muusikko ja opettaja suhteessa 50/50, hän kertoo.
Hänellä on 25–30 oppilasta viikossa, ja oppilaat ovat iältään kahdeksasta vuodesta lukioikäisiin. Pääasiallinen oppilasryhmä on klassisen kitaran soittajat, seuraavaksi suurin ryhmä sähkökitaristit.
Vakka-Suomen kansalaisopiston puolella Setälä opettaa myös ukuleleryhmää.
– Klassinen kitara on täysin ominta alaani. Se on moniääninen soitin, jolla voi samanaikaisesti soittaa melodiaa ja säestää itseään. Iso osa sitä soittamista on soittamista soolona. Pyrin kyllä siihen, että oppilas saisi soittaa yhdessä muiden kitaristien ja laulajien kanssa, hän toteaa.
Kitara on klassisen musiikin mittapuulla nuorehko soitin.
– Luuttu oli barokin ajan soitin. Luuttuperheessä on paljon eri soittimia, ja luutun kaltainen soitin oli nykykitaran edeltäjä. Luuttumusiikkia onkin sovitettu paljon kitaralle. Klassisella kitaralla viitataan espanjalaiseen kitaraan, Setälä kertoo.
Kitaran soittamisen Setälä aloitti kymmenvuotiaana Merikanto-opistossa.
– Kävin kaikki opinnot mitä siellä voi käydä. Aloitin klassisella, ja hyvin varhaisessa vaiheessa mukaan tuli sähkökitara. Lukion loppuvaiheessa oli ensimmäinen isompi bändi. Eräs lukion opettaja toimi tuottajana ja äänitimme omaa musiikkia hänen kotistudiollaan. Se oli sellaista 80-luvun raskaampaa rokkia, muistelee Setälä.
Noihin aikoihin hän kuunteli Iron Maidenia, Metallicaa ja Triviumia. Sama musiikki iskee edelleen.
– Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan. Koen rikkautena sen, että vaikka ammatikseen toimii klassisen musiikin puolella, niin kaikenlaiset genret menevät läpi. Myös klassisen musiikin puolella tehdään niin älyttömän paljon erilaista.
Postromanttisen kauden säveltäjä Isaac Albéniz ja säveltäjä Heitor Villa-Lobos ovat Setälän kestosuosikkeja. Myös modernin ajan säveltäjä Leo Brouwer on usein harjoitteluohjelmassa.
– Pyrin saamaan osaamista kaikesta, mutta romantiikan ajan säveltäjät ovat lähellä sydäntä. Nyt kesäksi harjoittelen kevyempää ohjelmistoa tilauskeikkoja varten.
Esiintyminen on hänelle helpohkoa ja luontaista.
– Kirkkokonsertit, häät, hautajaiset. Nyt kesäksi on tulossa myös muutama keikka kotipuolessa.
Setälä myös säveltää jonkin verran.
– Se on lähinnä pöytälaatikkosäveltämistä omaksi iloksi. Säveltämistä kohtaan on kyllä aina ollut teoreettinen mielenkiinto. Opetustyössä huomaa, kuinka paljon esimerkiksi opetusmateriaalia voisi tehdä lisää. Nuori soitin myös tarvitsisi koko ajan uutta materiaalia, hän miettii.
Kilpailu on musiikkialalla tosiasia, mutta Setälä ei koe sitä ongelmaksi.
– Kilpailu antaa minulle tietyssä mielessä potkua kehittää omaa osaamistani. Haluan pystyä esittämään musiikkia muille mahdollisimman hyvin, hän sanoo.
Tähän antaa mahdollisuuden muun muassa muutama vuosi sitten hankittu konserttisoitin, jonka on käsin valmistanut kitaramestari Pavel Gavryushov Espanjan Granadasta.
Tulevaisuudessa Setälä saattaa opiskella lisää tai opettaa vaikka ulkomailla.
– Hyviä kouluja on eri puolilla Eurooppaa.
Sanna Halme
Fakta
Nimi: Jarno Setälä
Ikä: 30
Kotoisin: Visuveden kylästä Ruovedeltä
Asuu: Uudessakaupungissa
Perhe: Sinkku
Koulutus: Instrumenttipedagogi
Työ: Päätoiminen kitaransoitonopettaja