Lapsiystävällinen kunta

0

Uudessakaupungissa lapset ja nuoret on huomioitu hyvin. Harvassa kaupungissa on leikkipuistoa niinkin keskeisellä paikalla kuin torilla. Muutenkin meillä on suuri määrä leikkipuistoja ja Leijonapuisto on niin kiva, että sinne tullaan naapurikunnistakin leikkimään.

Wintterin suunnittelussa on alusta pitäen pidetty mukana suunnittelussa myös lapset ja nuoret. Koululaisia on osallistettu tulevien koulutilojen ideointiin. Taloon tuleekin nykyaikaiset tilat päiväkodille ja koululle. Wintterin harrastustilojen suunnittelussa ovat olleet mukana monet seurat ja yhdistykset, joissa on myös lapsia ja nuoria. Lisäksi pihaan tulee uusi lähiliikuntapaikka.

Kaupungissa toimii myös aktiivinen nuorisovaltuusto, jolla on edustus useassa lautakunnassa. Kun nuoret tekivät aloitteen skeittipuistosta, kaupunki toteutti sen pikavauhdilla Kaupunginlahden rannalle. Lisäksi kun demokadun pilottikesänä kaupungissa kokeiltiin pumptrackia ja siitä tuli hyvää palautetta, kaupunki päätti hankkia oman pumptrackin ja nyt se kiertää alueelta toiselle.

Viime marraskuussa kaupunki järjesti ensimmäisen lasten parlamentin. Parlamentille oli varattu tuhannen euron määräraha, josta lapset saivat äänestää, mihin se käytetään. Viime perjantaina järjestettiin myös leikkipuistoraati, johon kutsuttiin lapsiperheitä kolmelta alueelta. Leikkipuistoraati pääsi esittämään toiveitaan, miten Janhuan, Salmen ja Pappilanpellon leikkipuistoja uudistettaisiin.

Unicefilla on Lapsiystävällinen kunta -ohjelma, johon kuuluu 53 kuntaa ja niiden kautta malli tavoittaa yli puolet Suomessa asuvista lapsista. Uusikaupunki ei ole mukana ohjelmassa, vaikka kaupunki on lapsiystävällinen. Tittelillä ei ole merkitystä meille täällä, mutta kaupungin imagon ja kaupunkiin muuttoa harkitsevien kannalta sillä saattaisi olla merkitystä. Lapsiystävällinen kunta -ohjelmaan osallistuminen varmistaisi myös, että kaupungin kehittämisessä huomioidaan jatkossakin tämä näkökulma.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän