Lasten vanhemmille tietoa nettikäyttäytymisestä

0
Lions Club Merettarien puheenjohtaja Helena Rantanen ja sihteeri Leena Heikkilä toivovat, että mahdollisimman monen lapsen vanhempi saapuu kuuntelemaan asiaa nettikäytöksestä ja -turvallisuudesta.

Kymmenenvuotiaista lapsista jopa yli 90 prosenttia käyttää nettiä. Samaan aikaan joka viides lapsi tuntee itsensä kiusatuksi ja joka toisen lähipiirissä on ollut kiusaamista.

Suomen lionsit aloittivat vuonna 2021 valtakunnallisen KiTeNet-kampanjan, jossa opastetaan kiusaamisesta terveeseen nettikäyttäytymiseen. Uudessakaupungissa Lions Club Merettaret järjestää yhteistyössä koulujen kanssa KiTeNet-tapahtuman Novidan auditoriossa 16. helmikuuta.

– Valtakunnallisesti kampanja koskee 10-vuotiaita, mutta halusimme laajentaa tapahtuman koskemaan 7–12-vuotiaiden vanhempia, koska jo ekaluokkalaisilla on kännykät käytössään, kertoo Merettarien puheenjohtaja Helena Rantanen.

Puhumaan saapuvat Lions Clubien A-piirin eli Varsinais-Suomen alueen KiTeNet-vastuuhenkilö Virpi Lukkarla, Raision kaupungin sometutor Saara Juutinen sekä Uudenkaupungin koulukuraattorit Laura Kairittu ja Jenni Hannula.

– Mukava, että saimme kouluista mukaan asiantuntijoita. Meille Merattarille jää kahvitusvastuu, Rantanen kiittelee.

Juutinen puhuu lasten ja nuorten kokemasta houkuttelusta, seksuaaliväkivallasta ja näiden ennaltaehkäisystä. Merettarien sihteeri Leena Heikkilä sanoo, että vastaavassa tilaisuudessa Raisiossa oli noin sata ihmistä kuuntelemassa.

– Toivottavasti Novidan auditorio riittää, Rantanen naurahtaa.

Rantanen kertoo, että Uudenkaupungin koulut ja opetustoimenjohtaja Arja Kitola ovat olleet innolla mukana tapahtuman järjestelyissä.

Vanhemmille jaetaan tilaisuudessa KiTeNet-opas, jossa annetaan muun muassa vinkkejä vanhemmille digiarjen hallintaan.

– Lasten ja nuorten asiat ovat tärkeitä lionseille. Tästä on ollut myös tv-iskuja ja toinen on tulossa TV1:ssä ja TV2:ssa, Heikkilä kertoo.

Lapset – eivätkä aina aikuisetkaan – ymmärrä, että asiaton nettikäytös voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Esimerkiksi vähäpukeisesta oppilaasta sosiaaliseen mediaan jaettu kuva voi olla kunnianloukkaus.

Oppaassa myös opastetaan, miten vanhempien tulisi suhtautua, jos lapsi kertoo kiusaamisesta. Kaikki alkaa kuuntelemisesta.

Lasten vanhemmat ovat saaneet tiedon tapahtumasta Wilman kautta. Ilmoittautua voi vielä 10.2. mennessä. Maaliskuussa on tulossa Iloa vanhemmuuteen ja työläisten arkeen -webinaari, josta vanhemmat saavat myös tiedon Wilmaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän