Lauantailautanen: Sillit purkissa

0
Herrasväen herkun kanssa maistuu esimerkiksi olut.

“Ollaan kuin sillit purkissa” on vanha sanonta, kun ollaan ritirinnan vierekkäin, kylki kyljessä, hyvin lähellä toisiaan.

“Sillit purkissa” on myös partiolaisten hauska piilosilla -leikki, jossa yksi leikkijöistä menee piiloon ja muut etsivät häntä. Kun joku löytää piiloon menneen, jää myös löytäjä samaan piiloon ja pysyy ihan hiljaa. Näin jatketaan kunnes koko porukka on samassa piilossa kyyhöttämässä.

Sillipurkki löytyy myös joulun jälkeen jääkaapista. Sillin syönti loppuu aina yhtä yllättäen, oli sitten juhannus tai joulu. Joku kesäpäivä sitä vain huomaa, että uudet perunat ja kesäsalaatti eivät enää ole uusia. Joulun jälkeen askeleet käyvät yllättäen pizzaravintolan suuntaan.

Siinäpä sitten on taas vajaa, avattu purkki silliä, joka helposti unohtuu jääkaapin syövereihin. Sillit eivät ole purkissa enää kylki kyljessä, sillä onhan niillä tullut herkuteltua.

Meillä ainoa sillipurkki, joka on joululta jäljellä, on mustaherukkasilli, joka maistui erityisen hyvältä keitetyn perunan parina. Koska nyt elämme tarkan euron aikaa, pyritään hukkaan menevää ruokaa välttämään.

Mieleeni muistui vanha herrasväen herkku, joka sopii vaikkapa iltapalalle snapsin tai oluen seuraan. Tätä ruokaa varten on aikanaan ollut erillinen valurautainen sillipannu, johon ruoka tehtiin.

Sillipannu on ollut ilmeisesti sillin muotoinen ja siinä on ollut erillinen kansi. Siinä valmistettiin myös paistettua suolasilliä. Mutta jos sillipannua ei keittiön kaapista löydy, sellainen voi löytyä isovanhemmilta. Tai jos ei sieltäkään, niin tavallinen pieni uunivuoka ajaa saman asian.

Herrasväen herkku

200 g sillipaloja purkista

tai kevyesti suolattua ja liotettua silliä annospaloina

punasipulia

tillinippu

3 keitettyä kananmunia

0,5 dl korppujauhoja

0,5 dl kermaa

voita

Keitä kananmunat.

Voitele pieni uunivuoka voilla ja asettele sillipalat vuoan pohjalle.

Kuori ja silppua punasipuli pikkuhakkelukseksi ja ripottele sillin päälle. Kuori ja pieni kananmunat ja lisää sipulien päälle uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja vuole päälle muutama voilastu.

Siirrä uunin lämpöön 250 asteeseen 15 minuutin ajaksi, ota sitten vuoka uunista ja lorauta vuoan reunoja myöden mukaan muutama ruokalusikallinen kermaa ja runsaasti tillisilppua. Paista vielä viisi minuuttia.

Herrasväen herkku on oiva iltapala joko uuniperunoiden tai röstien kera tai kevyempään nälkään esimerkiksi näkkileivän kaverina.

Tämän herkkupalan kanssa ei voi välttää snapsia ja pientä laulun luikautusta.

Tiina Perähannu-Silvola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän