Lauantailautanen: Viirun kerrospannukakku

0
Kerrospannukakku muistuttaa täytekakkua ja vähintään yhtä herkullista.

“Aamulla Pesonen on kerännyt kanalasta korillisen munia kakkutaikinaa varten. Taikinaan tarvitaan vielä maitoa, sokeria, voita ja rippusellinen suolaa ja jauhoja.” Näin sanotaan Sven Nordqvistin lastenkirjassa Viirun syntymäpäivät .

Ukko Pesonen leipoo joka vuosi Viirulle syntymäpäiväkakun, tai oikeastaan kolme kakkua, sillä Viiru viettää synttäreitään kolme kertaa vuodessa, koska se on hauskaa. Kakku ei kuitenkaan ole mikään tavallinen täytekakku, vaan räiskäleistä koottu kakku, jonka täytteenä käytetään marjoja tai hilloa ja kermavaahtoa.

Lastenkirjailija-kuvittaja Sven Nordqvistin Viiru ja Pesonen ovat keskenään parhaat kaverit ja heille tapahtuu merkillisiä ja kummallisia asioita, joista aina selvitään joko Pesosen tai yleensä Viirun nokkeluuden avulla, kunhan ensin on tullut sählättyä ja tehty vääriä johtopäätöksiä ja ratkaisuja niin, että lukijaa ja pientä kuulijaa naurattaa silmät sirrillä.

Viirun syntymäpäivät -kirja on alkuperäiseltä, ruotsalaiselta nimeltään Pannkakstårtan, joka on julkaistu vuonna 1984. Ruotsissa pannkakor tarkoittaa lettupannulla tehtyjä ohuita ohukaisia, räiskäleitä, eli lättyjä. Ugnspannkaka on taas uunissa paistettava pannukakku.

Kerrospannukakun täytteeksi tarvitaan kermavaahtoa ja lisäksi oman maun mukaan marjoja, hilloja, banaania, maustettua rahkaa, pähkinä-suklaalevitettä tai mitä mielesi halajaa.

“Vihdoin molemmat istuivat puutarhassa, joivat kahvia ja söivät kerrospannukakkua ja soittivat wienervalsseja veivigramofonilla.”

Lettutaikina

4 kpl kananmunia

1 l täysmaitoa

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

5 dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua voita

Täyte:

5 dl kuningatarhilloa

5 dl kermavaahtoa

2 rkl tomusokeria

vadelmia

Riko kananmunat suureen kulhoon vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito, sokeri ja suola.

Lisää jauhot vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen, jotta taikinasta tulee tasaista. Lisää lopuksi joukkoon sulatettu ja hieman jäähtynyt voi.

Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi.

Paista räiskäleet voissa suuressa lettupannussa. Annoksesta tulee noin kymmenen suurta ohukaista.

Jos sinulla on jo hyvä ohukaisresepti, niin sitä on turha lähteä muuttamaan. Itse teen räiskäleet tällä ohjeella.

Kokoa räiskälekakku tarjoiluastiaan, kun räiskäleet ovat jäähtyneet hyvin. Vispaa kerma paksuksi vaahdoksi ja mausta tarvittaessa tomusokerilla. Kokoa kakku vuorotellen räiskäleitä, hilloa ja kermavaahtoa. Kokoa päällimmäiseksi keko kauniita vadelmia.

Kakun leikkaaminen onnistuu parhaiten sahateräisellä veitsellä.

Tiina Perähannu-Silvola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän