Lietteenkäsittelymaksujen korotus – missä kohtuus ja järki?

0

Uudenkaupungin Sanomat uutisoi 31.1. lietteen käsittelymaksujen hinnan korotuksista. Esimerkiksi säiliölietteen käsittelymaksu nousee 108 prosenttia!

Artikkelista ei selvinnyt kunnollisia perusteluita tällaiselle, tolkuttomalle hinnan korotukselle.

Ainoa perustelu korotukselle oli kaupungin liittyminen Lounais-Suomen jätehuollon jäseneksi.

Mitään taloudellista tms. perustelua ei artikkelista selvinnyt. Taksojen yhtenäistäminen jäsenkunnissa ei mielestämme riitä perusteluksi.

Kohonneiden kustannusten kattamiseksi olisi ymmärtänyt kohtuullisen korotuksen, mutta tuo 108% on liioittelua.

Ei voinut tulla virkamiehille ja valtuutetuille yllätyksenä, että LSJH:lla on kaikenlaisia sääntöjä, jotka ovat lähinnä isojen kaupunkien, kuten Turku ja Salo, määrittelemiä.

Kuka näiden liittymispäätösten ja -neuvotteluiden takana onkin, niin täytyy sanoa että nyt tuli tältä osin sanan mukaisesti ”p**ka” lopputulos!

Tuntuu aika lailla epäoikeudenmukaiselta, kun lieteauto käy tyhjentämässä umpisäiliömme käsittelymaksuhintaan 20,76/m3 ja sitten sama lieteauto poikkeaa parin kilometrin päähän Pyhärannan puolelle tekemään vastaavan tyhjennyksen hintaan 9,95/m3.

Missä on kohtuus ja järki? Jos ja kun naapurikunnat pystyvät toimimaan vanhoilla hinnoilla, niin joku tästä toiminnasta kerää väkisinkin voitot. Kuljetusyrityksille ne voitot eivät varmaankaan mene, kenelle sitten?

Kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari mainitsi, että korotus koskee vain n. 500 taloutta. Onhan tuo joukko toki alle 10% kaikista kunnan talouksista, mutta jos sattuu kuulumaan tuohon ”vain” 500 talouden joukkoon, niin todella epäoikeudenmukaiselta ja kohtuuttomalta tuntuu.

Moni näistä 500 taloudesta kipuilee jo valmiiksi kohonneiden asumiskustannusten, kuten sähkölaskujen, kanssa.

Nyt sitten laitetaan näille, lähinnä haja-asutusalueella sijaitseville, kiinteistöille kaiken päälle tällainen pakollinen lisäkustannus kannettavaksi.

Jyri Rosendal

kesä-/osa-aikainen asukas

Paul Luotonen

vakituinen asukas

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän