
Kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-hallissa on esillä kolmisenkymmentä luontokuvaaja Rauno Parkkilan kuvaa. Uusikaupunkilaisen Parkkilan kuvat saattavat olla monille tuttuja, sillä hänen ottamia luontokuvia on usein näytetty television säälähetysten yhteydessä. Omia näyttelyitä hänellä ei kuitenkaan ole montaa ollut.
– Muutamia kuvia on erilaisissa yhteisnäyttelyissä ollut, mutta omia näyttelyitä on toistaiseksi ollut Pakkahuoneella toissa kesänä sekä Jyväskylän kaupunginkirjastossa, Parkkila muistelee.
Luontokuvia Länsi-Suomesta -näyttely koostuu pääasiassa Vakka-Suomen alueelta viimeisen viiden vuoden sisällä otetuista luontokuvista. Rauno naurahtaa, että mukana on myös Pyhärannan Rihtniemestä otettuja merikuvia, joten siksi näyttelyn nimi piti olla ”Länsi-Suomesta” eikä ”Vakka-Suomesta”.
Raunon mukana kuvausretkillä oleva vaimo Tiina Parkkila kertoo, että puolet kuvista on maisemakuvia ja puolet eläimiä. Suurin osa kuvista on meren rannalla kuvattu.
– Kuvia on otettu aikamoisissa olosuhteissa, kun monesti meren rannoilla myrskytuuli ottaa niin voimakkaasti, ettei pystyssä tahdo pysyä. Myrskykuvat ovat todella vaativia otettavia, toteaa Tiina.
Muutamia vuosia sitten eläkkeelle jäänyt Rauno innostui luontokuvaamisesta käytyään usein liikkumassa luonnossa.
– Luontokuvaaminen on aika pitkälti sitä, että katselee ympärille ja odottelee pitkän aikaa, jotta näkee erilaisia tilanteita. Aina täytyy olla valppaana, Rauno kuvailee.
Kuvien rinnalla kulkee Tiinan kirjoittamia runoja, jotka on kirjoitettu nimenomaan valokuvia varten. Tarkoituksenaan tuoda uusia näkökulmia ja merkityksiä teoksille.
– Kun näen kuvan, niin saan siitä heti inspiraation. Kirjoitan vaan, enkä mieti ylimääräisiä.
Tiina on jo yli kymmenen vuoden ajan kirjoittanut runoja. Vuonna 2020 hän julkaisi runokirjan, Ajan matkassa, jossa oli muutamia Raunon ottamia kuvia. Nyt tekeillä on uusi yhteisteos Sata kuvaa, sata tekstiä.
Valokuvien ja runojen lisäksi esillä on muutamia Raunon tekemiä puukaiverrustöitä. Hän aloitti kaiverrusharrastuksen samoihin aikoihin, kun luontokuvaamisen. Esillä olevat työt eivät kuitenkaan ole tuoreita töitä, sillä yhden kaiverrustyön tekeminen vie paljon aikaa.
– Kotipihalta kaadoin vaahterapuun, niin siitä sai materiaalin kaiverruksiin, Rauno kertoo.
Kaiverruksissa esillä on eläimiä, kuten karhu ja erilaisia lintuja. Pari työtä Rauno on tehnyt omista valokuvistaan kuvansiirtotekniikalla.
– Lasertulostimella olen tulostanut valokuvan ja liimannut sen puun pintaan. Lopulta vedellä hieron oikein varovasti kuvaa, jotta kaikki paperi häviää siitä, Rauno selittää.
Rauno Parkkilan ”Luontokuvia Länsi-Suomesta” -näyttely on auki Crusellin Liljelund-hallissa 21.2.–12.3.