Maatalouden kannattavuusongelmaan löytyy ratkaisut kaupasta ja viennistä

0
Ministeri Antti Kurvinen vieraili Vakka-Suomen kiertueellaan maanantaina pikaisesti myös Uudessakaupungissa.

Uudessakaupungissa vieraillut maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen totesi maatalouden kannattavuusongelmaan olevan kaksi ratkaisua.

– Maatalouden kriisistä päästään eteenpäin tekemällä ruokaketjusta reilumpi niin, että tuottaja saa isomman osan elintarvikkeen hinnasta. Tämä vaatii toimia kaupan puolelta, painotti ministeri Kurvinen.

Toinen ratkaisu Kurvisen mielestä on se että ruoan vientiä ulkomaille lisätään.

– Uskon, että suomalaisille puhtaille elintarvikkeille on kysyntää maailmalla ja vienti lisäisi myös tuottajien tuloja, totesi Kurvinen.

Hän oli tyytyväinen hallituksen viime viikolla eduskunnalle antamaan esitykseen maatalouden ja vesiviljelyn kustannustuesta. 96 miljoonan euron suuruisella kustannustuella on tarkoitus korvata osittain sähkön ja lannoitteiden hinnannoususta aiheutuvaa tuotantokustannusten nousua.

– Kyseessä on kriisituki, jota maksetaan vain sitä kipeimmin tarvitseville tiloille, niin että kukaan ei jää nyt pois kyydistä, selvensi Kurvinen.

Samalla hän muistutti, että viime aikojen kriisit, korona ja Ukrainan sota, ovat viimeistään osoittaneet meille kaikille miten tärkeää kotimaisen ruokatuotannon säilyttäminen on. Sitä ei voida ulkoistaan.

Viime aikoina on keskusteltu paljon myös suomalaisen metsäpolitiikan saavutuksista ja suunnasta. Tähän ministerillä oli ytimekäs kanta.

– Metsätalous ei ole syy ilmasto- ja ympäristöongelmiin, vaan niiden ratkaisu.

Keskustaa edustava ministeri Antti Kurvinen otti Uudessakaupungissa esiin myös seutukaupunkien tärkeyden.

– En ole aiemmin vieraillut kaupungissa, mutta tiedän hyvin kaupungin vahvan vientiteollisuuden maineen ja ansiot. Toisaalta Uusikaupunki on myös seutukaupunki, joka tarjoaa ympäröivälle maaseudulle sen tarvitsemat palvelut.

– Tulen itse Kauhavalta, missä tilanne on melko samanlainen. Kaikessa vaalien jälkeisessä päätöksenteossa, koskee se sitten koulutusta, taloutta tms. on muistettava maamme seutukaupunkien merkitys ja tuettava niiden kehitystä. Tarvitsemme vahvoja seutukaupunkeja, eikä niiden asemaa saa rapauttaa, alleviivasi ministeri Kurvinen.

Maa- ja metsätalousministerinä Antti Kurvinen on toiminut huhtikuusta 2022 lähtien. Vaikka gallupit eivät tällä hetkellä ole puolueelle suosiolliset, jaksoi ministeri valaa uskoa sekä paikalle saapuneeseen puolueväkeen että kuulijoihin.

– Olemme ennenkin selättäneet heikot ennakkoveikkaukset. Meillä on hyviä ehdokkaita ja uskon, että vaaliteemamme että voisit luottaa, herättää vastakaikua äänestäjissä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän