Maatalousnäyttely 1947Uudessakaupungissa

0

Uudenkaupungin Sanomien tiedon mukaan olen ollut väärässä 1947 maatalousnäyttelyn juhlapuhujasta niin, että juhlapuhuja ei ollut K.D. Salonen.

Matti Jalava on selvittänyt asiaa vuoden 1947 Uudenkaupungin Sanomiin perustuen. Jos Uudenkaupungin Sanomat on silloin tulkinnut asian oikein, niin olen ollut väärässä. Hyvä että asia tuli korjatuksi.

Tämä näyttely kesti kolme päivää ja olin siellä jokaisena päivänä. Sää oli kaunis ja lämmin koko ajan ja juomista oli puutetta.

Tässä näyttelyssä oli myös haastatteluja eri paikoissa. Oli kansanedustaja Samuli Simulan ja K. D. Salosen haastattelu. Olen voinut sekoittaa henkilöitä.

Uudenkaupungin maatalousnäyttelyssä oli väkeä paljon. Monissa rakennuksissa oli erilaisia kulttuuriaiheita, haastatteluja, näyttelyitä ja myös sukutilakunniakirjojen jakoa.

Sorapohjaisella Uudenkaupungin torilla oli erilaisia traktoreita. Oli kumipyöräisiä ja kumipyöriä pidettiin traktoreihin sopimattomina. Oli myös kotimainen rautapyöräinen Vaasa-traktori, jota sai ajaa torilla. Traktori vaikutti vähän kankealta.

Torilla oli myös Vason johtajan osasto ja mainoksena pieni kumipyörätraktori, amerikkalainen Case-merkkinen. Siinä oli kaksisiipiset kiintoaurat. Tämä aiheutti paljon kiinnostusta ja katsojien tungosta. Vason johtaja kommentoi, että olen nyt onnellinen, kun minulla ei ole puhelinta.

Salmen kartanon pellolla oli silloin monenlaisia esityksiä. Keskusosuusliike OTK:n tuoma ja täällä Vason esittelemä traktori kynti Salmen pellolla. Paavo Kontu Kalannin Santtiolta äesti tämän kynnöksen uudella kumipyöräisellä Fordson Major -traktorilla ja Fiskarsin hinattavalla rullaäkeellä.

Oli myös hevoskyntökilpailut. Hevoskyntökilpailun voitti Paavo Vainio Nevavuoren hevosilla. Toiseksi tuli Juho Lahti Kainusta. Ojankaivuukilpailun voitti Heimo Hurme Hyynisistä, vaikka hän oli vähän invalidi. Silloin ei ollut kaivinkoneita. Yleisöä oli paljon kilpailupaikalla. Nämä tiedot ovat ulkomuistista. Onko mahdollisesti jossain kirjattuja muistitietoja näistä?

Hippoksella oli isot ravikilpailut. Nykyisen TB:n paikalla olleessa rakennuksessa oli naisten kutomanäyttely. Itätullitori oli kokonaan kotieläinten esittelyaluetta. Antolan jalostussikoja oli useissa karsinoissa tien ja Ruokolanjärven välissä.

Kirkon takana Seikowin koulun ja nykyisen seurakuntatalon välisellä alueella oli erilaisten viljelykasvien viljelykenttä.

Uudenkaupungin maatalousnäyttely oli vaikean sodan jälkeen jonkinlainen henkinen ikkuna parempaan tulevaisuuteen.

Kauno Pietilä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän