Millainen on sinun kotikuntasuhteesi?

0

Kuinkahan moni porilainen, tai entinen sellainen, rakastui viime vuonna Poriin uudelleen? Veikkaan että aika moni.

Se, että näin kävi, oli Porisuhdeneuvoja Luukkone ansiota. Kyseinen, ulkoisesti kovin paljon Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta muistuttanut hahmo, jakoi viime vuonna Youtube -palvelussa neuvoja jokaisen oman Porisuhteen parantamiseksi. Lyhyet videot ovat keränneet jo miljoonia katselukertoja.

Myönnän, että esimerkiksi Porinvaihtoon keskittynyt jaksoi sai minut nauramaan ihan kippurassa. Näyttelijä Joonas Nordmanin luoma Porisuhdeneuvoja Luukkone oli hahmona niin herkullinen, että väkisin sitä itsekin vähän kiinnostui. Porista siis.

Tämä Porin kaupunkimarkkinoinnin neronleimaus palkittiin tammikuussa Suomen suurimmassa markkinoinnin tehokkuutta mittaavassa Effie Awards -kilpailussa pääpalkinnolla.

Vaikka kyse oli Porin kaupungin mainoskampanjasta, nosti se esiin asioita, joista porilaiset voivat olla aidosti ylpeitä. Ulkopuolisen silmin osin kummallisen porilaisuuden voi näin nostaa myös voimavaraksi. Olla aidosti ylpeä omasta Porisuhteestaan.

Asukkaiden kotiseutusuhdetta voi muuttaa positiiviseen suuntaan monella muullakin tapaa. Itse näen, että asukasbudjetointi on tähän helppo ja toimiva väline. Kun asukkaat pääsevät itse kehittämään omaa asuinympäristöään, uskon sen myös vahvistavan heidän hyvää kotiseutusuhdettaan.

Onkin hienoa, että Uudessakaupungissa päästiin vihdoin tänä vuonna vauhtiin asukasbudjetoinnissa. Asukkailta tulleiden ideoiden suuri määrä kertoo sen että uusikaupunkilaiset haluavat olla mukana vaikuttamassa ja kehittämässä omaa elinympäristöään, niitä omia kotikulmia.

Tämä vuosi on Maaseudun sivistysliiton ja liiton omistaman kehitysyhtiön Maahenki Oy:n Kunta ja minä -teemavuosi.

Vuoden aikana Maaseudun Sivistysliitto kerätään avoimella kirjoituskampanjalla ihmisten tarinoita omasta kotikuntasuhteesta. Onko sinulla vahvat juuret tiettyyn paikkakuntaan? Palaatko sinne aina kesäisin vai suunnitteletko kenties paluumuuttoa? Onko sinulle helppo kotiutua uudelle paikkakunnalle, vai tuntuuko sinusta, että et ole missään kotonasi?

Suurimmalle osalle meistä on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin paikkaan ja yhteisöön. Hyvä kotiseutusuhde on vaalimisen arvoinen.

Kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juola Maaseudun Sivistysliitosta muistuttaa, että hyvä kotiseutusuhde on tärkeä asia myös kunnan kannalta.

– Kun yhteydet juurille pysyvät elävinä, tulee poismuuttaneista usein kotiseudun uusia vierailijoita, lomailijoita ja etätyön tekijöitä – ehkäpä jopa paluumuuttajia, totesi Virpi Harilahti-Juola.

Toisaalta on myös tärkeä nostaa esiin niitä syitä mitkä estävät juurtumisen uuteen kotikuntaan tai mitkä yhä vuosien jälkeen jäivät närästämään entisen kotikunnan kohdalla. Näiden kokemusten esiintuominen voi antaa arvokasta tietoa kuntien kehittämiskohteista.

Kunta ja minä -teemavuoteen voi osallistua omalla tarinallaan verkossa osoitteessa maahenki.fi/kunta-ja-mina

Maija Ala-Jääski

toimittaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän