
Ilona Willebrandin käsikirjoittamassa Lukemisen Supervoimaa -tarinassa Samuel-poika ja hänen hyvä ystävänsä Mato osallistuvat yhdessä papan kanssa keksijäkerhon Vuoden keksintö -kilpailuun, jota tuomaroi kärttyinen neiti Ylikärppä. Neidin hattu joutuu ihmehärveliin ja kutistuu ja siitäkös neiti muuttuu vieläkin kärttyisemmäksi.
Tarina johdattelee lapset hoksaamaan, miten lukemisesta on hyötyä.
– Ilonan käsikirjoitus on siitä hieno, että se ei tyrkytä ideologiaa, vaan antaa mielikuvan siitä, mitä lukemisen supervoima tarkoittaa, ohjaaja Mikko Rantanen kehuu.
Lukemisen Supervoimaa -nukketeatterinäytelmän ensi-ilta on Lokalahden koululla lukemisen viikolla 6.3. Sen jälkeen näytelmää esitetään esikouluikäisille ja 1.–3.-luokkalaisille Uudessakaupungissa.
– Huhtikuussa lähdemme kiertueelle, nukketeatteritaiteilija Kerttu Aaltonen kertoo. Esityksen voi tilata Nukketeatteri Piironginlaatikosta.
Kerttu Aaltosen lisäksi näytelmässä esiintyy kokenut näyttelijä Raimo Nummela, joka on nukketeatterissa mukana ensimmäistä kertaa.
– Nukketeatterin tekeminen on haastavaa. Nuken käsittely, erilaisten esineiden mukana olo, monien asioiden samanaikainen hallinta ja nopeuskin vaativat paljon harjoittelua, hän sanoo.
Kerttu Aaltonen on tyytyväinen, että hän sai puhuttua Nummelan mukaan esitykseen. Papan rooli näytelmässä on tärkeä, lisäksi Nummela esittää Matoa. Samuelin roolin tekee Kerttu Aaltonen.
Vilkkaimmatkin lapset saadaan keskittymään esitykseen, kun mukana on myös monenlaisia nappuloita ja härpäkkeitä.
– Näytelmässä on nopearytmisyyttä, levollisia suvantoja ja ovelia huumoritärppejä vanhemmillekin. Nukkehahmoja sisältävän esityksen ohjaaminen antaa mahdollisuuden päästää irti aikuisten tavasta ajatella ja syöttää vaikka madolle herkkubanaaneja, Rantanen sanoo.
Näytelmässä on tärkeässä osassa myös musiikki, jonka on säveltänyt Rauno Melos , kappaleet on sanoittanut Ilona Willebrandt ja ne tulkitsee Tuula Amberla.
Esityksen idea on lähtöisin kirjastosta. Uudenkaupungin kirjasto oli mukana hankkeessa, jonka tavoitteena oli lisätä lasten lukemista.
– Hanke käynnistettiin jo neljä vuotta sitten, mutta sitten tuli korona ja sen vuoksi nukketeatterinäytelmä valmistuu vasta nyt, kirjastossa informaatikkona työskentelevä Amberla kertoo.
Kirjasto oli aikaansa edellä, sillä vasta nyt on noussut valtakunnallisesti huoli lasten lukemisesta. Amberla arvelee, että ilmiö on lähtöisin vanhemmista.
– Eiväthän aikuisetkaan lue, koska maailma on muutenkin niin moninainen ja kiinnostava.
Amberla arvelee, etteivät vanhemmat myöskään osa suositella lapsilleen kirjoja, jotka houkuttelisivat lukemaan.
– Siinä kirjasto voi auttaa. On olemassa kuitenkin tosi kivoja kirjoja.
Lukemisen Supervoimaa -esitys kiertää ensin Uudenkaupungin, sitten kiertue laajenee naapurikuntiin. Työryhmä lupaa, että ainakin yksi avoin esitys myös järjestetään.
Käsikirjoittaja Ilona Willebrandt kuvailee, että esitys tarjoaa värejä, hullunkurisia asioita, arkipäiväisiä asioita, epätavallisia asioita, uusia asioita, kielellistä ilotulitusta, kauneutta, iloa, erilaisia tunteita, jännitystä, pelkojen voittamista, helpotuksen naurua ja räkänaurua.
– Näytelmä on täydellinen, Tuula Amberla kiteyttää pilke silmäkulmassa.