Oikein tehty uuden vuoden lupaus

0

Sellainen itku ja hammasten kiristys kaikuu joka vuosi näihin aikoihin joka niemessä, notkossa ja saarelmassa ympäri maan, että kuulosuojainten myynti nousee yli 100 prosenttia. Syy on selvä: Viimeistään nyt kansalaiset huomaavat tekemiensä uuden vuoden lupausten jääneen toteutumatta ja tunteet pääsevät valloilleen. Kun ei ole pystynyt täyttämään lupaustaan, niin ottaahan se päähän.

Yleisin syy pahaan oloon on se, että lupausta ei ole laadittu huolellisesti vaan korkeintaan hetken huumassa möläytetty ääneen epämääräisessä seurassa tai raapustettu hätäisesti keltaiselle kauppalapulle jääkaapin oveen. Kun lupauksen laatii asiallisesti erilaiset mahdollisuudet huomioiden, säästyy alkuvuoden morkkiksesta.

Seuraavassa lyhyt esimerkki oikein laaditusta uuden vuoden lupauksesta. Kohta reunaehdot kirjoitetaan vakuutusasiakirjasta poiketen isolla ja selvällä käsialalla.

Lupaus: Lupaan täten, että ryhdyn syömään terveellisesti ja liikkumaan aktiivisesti siten, että painoni putoaa vähintään kaksi kiloa kuukaudessa ja olen kesän alussa rantakunnossa.

Reunaehdot: Lupauksen toteutumisen onnistumisen mahdollistamiseksi tulee elämisen reunaehtojen säilyä vähintään nykyisellä tasolla tai korkeintaan jonnin verran sen välittömän läheisyyden alapuolella. Reunaehtoihin tässä nimenomaisessa tapauksessa sisältyvät inflaatio, säätila, vaaligallupit ja tekstaripalsta.

Jos jostakin niistä tulee mieltä alentavaa negatiivista signaalia tai mahdollisesti tarpeeksi monta neutraalia signaalia, on selvää, että lupauksen toteutuminen vaarantuu mitä suurimmassa määrin ja allekirjoittaneella on täysi oikeus siitä kenellekään etukäteen ilmoittamatta alkaa ahmia roskaruokaa ja kuluttaa päivät kotisohvalla maaten ja tv-shoppia tuijottaen.

Aktiivinen liikkuminen tulkitaan tässä lupauksessa siten, että aamulla sängystä nouseminen ei siihen riitä, mutta jos illalla palaa sänkyyn itse kävellen niin se riittää.

Painokiloja mitattaessa kannattaa muistaa, että perimätiedon mukaan elektronisen mittarin saa näyttämään painon laskua nousun sijaan kun kääntää patterin väärin päin.

Lupauksen termi kesän alussa tarkoittaa hetkeä, jolloin termisen yö- ja päivälämpötilan yhteinen painotettu keskiarvo ylittää painoindeksi neliöjuuren, lisäksi lumen tulee olla takapihalta sulanut. Mistä kesästä puhutaan riippuu lupauksen toteutumisasteesta.

Rantakunto tarkoittaa kuntoa, jolla pystyy itse raahautumaan rannalle. Apuvälineiden, kuten rullatuolin tai neljän kantajan käyttö on sallittu.

Tämä lupaus voidaan myös katsoa rauenneeksi, jos sen tekijä ei ole tämän lupauksen allekirjoituksen hetkellä ollut täysissä hengen ja ruumiin voimissa.

Viimeinen kohta on jo oletusarvoisesti hyvin todennäköistä, sillä kukaan täysissä järjissä oleva ihminen ei laadi kirjallista uuden vuoden lupausta ja täysissä ruumiin voimissa ei nykypäivänä ole mahdollista olla, koska lääketiede on kehittynyt niin paljon, että uusia tauteja löytyy jatkuvasti, jolloin vähintään peukalovarpaan kynnen akuutisti alkavan käyristysvaurion tasoinen ongelma on jokaisella.

Tämän kaavan mukaan laadittu lupaus ei siis yhtään nosta lupauksen toteutumisen mahdollisuutta, mutta poistaa huolellisesti toteutettuna morkkiksen rikkoutuneesta lupauksesta.

Jussi Arola

toimittaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän