Osaajapulaan on lääkkeitä

0

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi heinäkuussa 2019 Turun yliopistolle konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusvastuut. Ratkaisu ei syntynyt hetkessä, vaan oli pitkän poliittisen väännön tulos. Lounais-Suomen yritysten yhdessä 2019 laatima vetoomus opetusministeri Annika Saarikolle oli merkittävässä osassa, että päätös laajennuksestalopultasyntyi. Muut tekniikan yliopistot ja Teknologiateollisuusolivat siihen asti arvioineet, että diplomi-insinöörikoulutusta oli riittävästi.

Jo nyt on nähty, että Turun yliopiston teknillinen tiedekunta on ollut hyvinkin tarpeellinen. Tiedekuntaan on lyhyessä ajassa syntynyt 44 professuuria, joista peräti 14 on lahjoitusprofessuuria. Yritysten vahva panostus diplomi-insinöörikoulutukseen viestii, että näille osaajille on kova tarve.

Myös Vakka-Suomella on ”oma professori” Turun yliopistolla. Uudenkaupungin kauppakamariosasto ja alueen yritykset lahjoittivat 600 000 euroa lahjoitusprofessuuriin Turun yliopistolle vuonna 2020. Lahjoitus oli merkittävä päänavaus. Kun yliopistolla on ”Vakka-Suomen oma professori” ja kiinteät yhteydet Vakka-Suomen yrityskentälle, myös opiskelijat kiinnostuvat alueesta. Useat yritykset ovat jo saaneet tämän yhteistyön ansiosta nuoria kandityön ja gradun tekijöitä. Kandityöstä tai gradusta on lyhyt loikka rekrytointiin. Yhteistyö voi johtaa myös niinkin hienoon tilanteeseen, että Vakka-Suomeen saadaan osaajista myös uusia asukkaita.

Kun Taloustutkimus selvitti viime vuonna Henkilöstöpalveluyritysten liitolle 18–29-vuotiaiden nuorten työhön liittyviä ajatuksia, paljastui, että nuoret ovat yllättävän halukkaita jopa muuttamaan, jos vain mieleinen työpaikka löytyy. Tutkimukseen vastanneista lähes puolet vastaajista oli valmis muuttaman työn perässä uudelle paikkakunnalle seuraavan vuoden aikana ja reilusti yli puolet 3–5 vuoden kuluessa.

Teija Uitto