Paikallislehti on tärkeä

0

Uudenkaupungin Sanomat on mukana Kansallisessa Mediatutkimuksessa (KMT), joka seuraa laajasti muutoksia mediakentällä. Saamme KMT-tuloksia vuosittain. Tulokset kertovat, kuinka paljon meillä on lukijoita ja minkälaisissa kotitalouksissa lehteämme luetaan. Viime vuonna Uudenkaupungin Sanomien lukijamäärä kasvoi 8,6 prosenttia, mikä oli meille mukava viesti.

KMT-tulokset eivät kuitenkaan kerro, minkälaista juttusisältöä lukijamme kaipaavat, siksi teimme helmikuun alussa myös oman lukijakyselyn. Saimme 237 vastausta, mikä otoksena on hyvä. Suuri vastaajamäärä kertoo, miten tärkeä paikallislehti on, kun ihmiset käyttävät aikaansa sen sisällön pohtimiseen.

Lukijamme ovat siis hyvin uskollisia. Kyselyyn vastanneista 67 prosenttia on lukenut Uudenkaupungin Sanomia yli kymmenen vuotta ja 83 prosenttia yli viisi vuotta. Tulos ei tarkoita, että uusikaupunkilaiset olisivat kaavoihinsa kangistuneita, päinvastoin. Vastaajista peräti 46 prosenttia on siirtynyt lukemaan diginäköislehteä. Paperilehden lukijoita oli enää muutaman prosenttiyksikön verran enemmän.

Laitilan Sanomat teki yhtä aikaa lukijakyselyn ja Laitilassa ollaan perinteisempiä. Laitilan Sanomien kyselyyn vastanneista diginäköislehteä luki 32 prosenttia.

Uudenkaupungin Sanomien tekemiseen osallistuu oman toimituksen lisäksi laaja avustajajoukko. Kirjoittajajoukkoon on haettu eri alojen asiantuntijoita. Tästä tuli myös kiitosta lukijoilta. Kyselyyn vastanneet kiittelivät erityisesti Uudenkaupungin museonjohtaja Mari Jalavan Katujen kertomaa -juttusarjaa, freelancertoimittaja Jussi Arolan satiirisia kolumneja sekä Lily Laineen luontojuttuja.

Koko toimituksemme sai paljon kiitoksia ja kannustavia viestejä, mutta myös kritiikkiä kertyi. Moni toivoi Tekstarit-palstan lopettamista, mutta toisaalta 77 prosenttia vastaajista kertoi lukevansa palstaa. Toimitukselta toivottiin erityisesti kriittisempää otetta uutisointiin sekä lisää juttuja tavallisista ihmisistä.

Toimituksemme kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita. Palautteet rohkaisevat meitä uudistamaan lehteä.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän