Pankeilla menee nyt hyvin – OP Lounaisrannikko teki tulosennätyksen

0
Sami Peura aloitti OP Lounaisrannikon toimitusjohtajana keväällä 2021.

Suomen talouden ennakoidaan vaipuvan tänä vuonna lievään taantumaan.

– Vuosien 2023–24 talouskehitys näyttää heikolta ja epävarmuuden sävyttämältä. Laskusuhdanne koettelee taloutta laaja-alaisesti. Vienti, yksityinen kulutus ja investoinnit heikkenevät, toimitusjohtaja Sami Peura OP Lounaisrannikosta kuvailee talouden näkymiä.

Taantuma ei silti koettele kaikkia toimialoja, sillä esimerkiksi pankeilla menee nyt korkotaseen ansiosta hyvin. Peura kertoo, että OP Lounaisrannikolla meni viime vuosi jopa paremmin kuin kuin kertaakaan aiemmin alkaen vuodesta 2012, kun Maskun Osuuspankki fuusioitui OP Lounaisrannikkoon. Samaa meno jatkuu myös tänä vuonna. Lounaisrannikon Osuuspankin 2023 tuloksen arvioidaan markkinakorkojen nousun myötä muodostuvan jopa viime vuoden tulosta paremmaksi.

OP Lounaisrannikko teki viime vuonna liikevoittoa 7,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 liikevoitto meni miinukselle kiinteistöjen alaskirjauksen vuoksi. Pankki kuitenkin purki luottotappiovarauksia 6 miljoonaa euroa ja sai näin tuloksen plussalle.

– Emme voi verrata viime vuoden tulosta vuoteen 2021, vaan oikeampi vertailuvuosi on 2020. Silloin liikevoitto oli 5,3 miljoonaa euroa.

Peura arvioi, että korkotaso jää noin 2,5–3,5 prosenttiin.

– Se voi käväistä hetkellisesti 4 prosentin nurkilla, mutta tulee taas alas.

Kun valtaosa asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin, se tarkoittaa, että vaikka korot kääntyisivät ensi syksynä laskuun, sen vaikutus näkyy vuoden viiveellä.

Pankin näkökulmasta korkojen nousu on hyvä asia, mutta Peura sanoo, että nykyinenkin korkotaso on riittävä.

– Kyllä pankit tällä pärjäävät.

Tilanne haastaa kuitenkin asiakkaat, sillä vain kolmasosa asiakkaista on suojannut lainan koron. Peura kertoo, että osalle asiakkaista koron nousu tulee ikävänä yllätyksenä. Etenkin nuoret asiakkaat ovat tottuneet nollakorkotasoon.

OP Lounaisrannikon tavoitteena oli viime vuonna kasvattaa omistaja-asiakkaiden määrä yli 20 000:n ja siinä pankki onnistui. Bonuksia pankki jakoi 1,7 miljoonaa euroa.

Pankin hyvä tilanne näkyy myös rekrytoinnissa. OP Lounaisrannikolla on tällä hetkellä 50 työntekijää pankkipuolella sekä isännöinnissä ja kiinteistönvälityksessä 13.

– Pankkipuolella aiomme kasvattaa työntekijämäärän 54–55:een. Kun valvojan vaateet kasvavat, tarvitsemme näihin töihin lisää ihmisiä ja varaudumme myös eläköitymisiin, Peura kertoo.

OP Lounaisrannikon avainluvut


Liikevoitto 7,9 milj. e

Rahoitustoiminta 743 milj. e (+5,5 %)

Talletukset 591 milj.e (+5,5 %)

Asiakasvarat 835 milj. e (+0,6%)

Omistaja-asiakkaita 20 054

Asiakkaiden kokonaismäärä 30 067

Ydinvakavaraisuus 27,1%

OP Lounaisrannikko tukee paikallisia tapahtumia ja harrastuksia

Teija Uitto

– Olemme olleet aika kainoja kertomaan, mitä kaikkea hyvää paikallisesti teemme, OP Lounaisrannikon toimitusjohtaja Sami Peura toteaa.

Nyt OP:ssa halutaan tuoda esille myös tätä pankkitoiminnan puolta. Pankki tukee nuorten työllistymistä, paikallista harrastustoimintaa ja tapahtumia.

Digitaitoja pankki laskee opettaneensa kaikkiaan 500 henkilölle viime vuonna. Hippo-tapahtumiin osallistui noin 900 lasta.

Pankki on myöntänyt yhdistyksille alennusta palvelumaksuista noin 50 000 euron arvosta ja osallistunut urheiluseurojen tapahtumiin, jotka ovat liikuttaneet noin 4 000 ihmistä.

– Hyväntekeväisyyteen ja tukea yhdistyksille annoimme noin 100 000 euroa.

OP:n uusimpia hyväntekeväisyyskohteita ovat olleet reppulahjoitukset koululaisille yhdessä Hope ry:n kanssa sekä työntekijöiden yksi palkallinen työpäivä vastuulliseen tekoon.

Näiden lisäksi Lounaisrannikon Osuuspankin Säätiö jakoi viime vuonna 29 000 euron apurahoja. Uudessakaupungissa apurahoja on suunnattu Usko Kempin elämäkerran julkaisemiseen, Entisajan elämää Pyhämaassa -kirjasarjan julkaisuun sekä Pentti ja Anne Siivosen museon perustamiseen.

– Tämä tuki on ehdollinen. Se maksetaan vasta, jos museo perustetaan, Peura toteaa.