Poliisitilastoissa karu kasvu

0

Lounais-Suomen poliisi julkisti torstaina viime vuoden rikostilastot. Tilastoja synkentää erityisesti väkivaltarikollisuuden kasvu. Poliisi kirjasi viime vuonna yli 2 100 yleisellä paikalla tapahtunutta pahoinpitelyä, mikä tarkoittaa lähes kuutta pahoinpitelyä joka päivä.

Pahoinpitelyt ovat lisääntyneet koko maakunnassa, täällä kuitenkin Turun seutua vähemmän. Uudessakaupungissa pahoinpitelyjä kirjattiin viime vuonna 95, edellisvuonna 91. Tilastossa näkyy sellainen selkeä muutos, että pahoinpitelyt ovat siirtyneet yleisille paikoille. Viime vuonna pahoinpitelyitä kirjattiin yleisiltä paikoilta 45 (edellisvuonna 28). Sen sijaan kotiväkivalta on vähentynyt 20,6 prosentilla. Tilannetta selittää koronatilanteen hellittäminen ja ihmisten liikkeelle lähtö.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessa olevansa huolissaan erityisesti nuoriin liittyvästä uudesta ilmiöstä. Nuorten kynnys käyttää väkivaltaa konfliktitilanteessa on selvästi madaltanut.

Nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä on käyty jo pidempään valtakunnallista keskustelua. Nyt se näkyy myös kaduilla. Ehkä tilanteeseen ei ole suhtauduttu sittenkään riittävällä vakavuudella, kun valtaosa nuorista voi hyvin ja esimerkiksi nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt.

Poliisin tuntuma nuorten käyttäytymisen muutokseen on varmasti oikea. Myös nuorten suhtautuminen huumeisiin on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi ja kokeilut ovat lisääntyneet. Ehkä tämä liittyy ilmiöön. Aineilla voi turruttaa tunteita ja pahoinvointi voi jäädä pitkään huomaamatta ja hoitamatta.

On puhuttu myös sosiaalisen median ja väkivaltaviihteen vaikutuksesta nuoriin. Yhtä, yksinkertaista selitystä tai ratkaisua nuorten pahoinvointiin tuskin löytyy. Kuten poliisipäällikkö Risto Lammi totesi, ratkaisut ilmiön selättämiseen ovat yhteiskunnan rakenteissa eli ne liittyvät perheille tarjottavaan tukeen sekä nuorten päihde- ja psykologipalveluiden saatavuuteen.

Teija Uitto