Pyhämaassa vietettiin lumista laskiaista

0
Aatos Marttila teki monta kierrosta Papu-koiran kyydissä omistaja Jaanan avustuksella.

Vetinen ja lumeton ilmantila väistyi viikonlopun aikana tyystin, laskiaista päästiin viettämään välillä sankan lumipyryn vallitessa. Pyhämaan Rauliossa kinosten peittämälle pellolle on tehty tuli. Ulkona on koju, jossa myydään muurinpohjalettuja ja varastorakennuksessa tarjoillaan pullaa ja kahvia. Rakennuksen takana on makkaranpaistopiste. Ihmisiä on paikalla muutamia kymmeniä.

– Yleensä on ollut hernekeittotykki, mutta viime vuonna päätimme sen sijaan tehdä makkaranpaistopisteen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Elisa Korjus .

Raulion seudun pienviljelijäyhdistys järjestää erilaisia kursseja ja tapahtumia. Laskiainen on tapahtumien osalta vuoden kohokohtia, ja silloin jaetaan myös vauvaraha.

– Tämä vauvaraha on perinteeksi muodostunut. Nyt muutkin yhdistykset lahjoittavat, Korjus kertoo.

Korjuksen mukaan vauvaraha eli 100 euron arvoinen rahalahja annetaan vuoden sisään syntyneiden lasten vanhemmille. Sillä pyritään suosimaan paikkakunnalle muuttoa ja sinne jäämistä.

Paikalla on vanhempia lastensa kanssa. Makkaranpaistopisteellä aikaansa viettää kaksi perhettä, Severi Marttila ja Veera Soini nelivuotiaan Aatos Marttilan kanssa, Ville Laurell ja Elina Veranen sekä pieni Livia -vauva rattaissa.

– Tämä on kiva, keli kun vain sallii. Kyllä sitä yleensä tulee näissä tapahtumissa käytyä, mitä Pyhämaassa järjestetään, toteaa Marttila.

– Kyllä tämä on tällaista mukavaa ajanviettoa. Keli on vähän mitä on, mutta se on asenteesta kiinni, mainitsee puolestaan Laurell.

Laurellin ja Verasen pieni vauva nukkuu rattaissa, mutta Aatos Marttila on löytänyt erityisen mieleistä tekemistä. Hän pääsi kokeilemaan matkustamista häntä vuotta vanhemman labradorinnoutaja Papun kyydillä.

– Hän on kulkenut jo monta kierrosta, naurahtaa Veera Soini.

Pyhämaassa kylähenki on voimissaan. Yhdistyksen puheenjohtaja Korjus on perillä alueesta ja sen asukkaista.

– Tässä on kaikki Heinästen kyläläisiä. Juuri laskin, että kohta 20 vuotta sitten syntyi viimeksi lapsia. Nyt tulee jo uutta polvea, Korjus kertoo.

Aina laskiainen ei ole lumen juhlaa. Vuonna 2020 päivää vietettiin vailla lumipeitettä, ja tänä vuonnakin vaikutti siltä, ettei lunta tule. Korjus on mielissään laskiaisen säästä.

– Tuli tämmöinen, täytyy sanoa, että hupaisa juttu. Laskiaisen tunnelmaa, hän toteaa.

Kahdeksan kuukautta vanhan Veikko Impolan vanhemmat Sini Nikula ja Tero Impola tulivat hekin paikalle laskiaista viettämään.

– Kelin takia ei pidetty kiirettä. Käydään syömässä makkaraa ja muurinpohjalettuja. Jos ei vain olisi ihan näin kova tuuli, he toteavat.

Laskiaistapahtumaan kuului myös arvonta, jonka suoritti yhdistyksen sihteeri Mika Sjöblom . Palkintona oli erilaisia käyttöesineitä ja elintarvikkeita. Pääpalkintona oli selviytymispakkaus, johon sisältyy erilaisia kotivaratarvikkeita. Sen sai omakseen, mikäli osasi arvata tiettyjen vanhojen esineiden nimet.

Patrick Paldanius