Rauhan puolella, sotaa vastaan

0

Uudenkaupungin Sanomat teki jutun tilaisuudestani, jonka aiheena oli sähkö- ja hintakriisi sekä valtion heiveröisiksi jääneet toimet kuluttajien auttamiseksi. Toimittaja kirjoitti kuitenkin juttuunsa hämmennystä herättävän lauseen: ”Venäjän hyökkäystä Yrttiaho ei tuominnut”.

Tästä asiastahan emme tilaisuudessa edes keskustelleet. Olisi asiallista kysyä suoraan kantaani sellaiseen asiaan, joka ei muuten nouse puheessani esille, jos se kiinnostaa. Oletuksiin nojaaminen aiheuttaa helposti väärinymmärryksiä.

On selvää, että vastustan Venäjän sotaa, kuten kaikkia muitakin sotia. Se on periaatteeni ja lähtökohtani. On työskenneltävä kaikin voimin rauhan puolesta.

Vastasin tilaisuudessa yleisökysymykseen ns. Istanbulin sopimuksesta, joka oli syntymässä maaliskuussa 2022 Ukrainan ja Venäjän välille, mutta joka Boris Johnssonin Kiovan-vierailun seurauksena huhtikuussa kariutui. Tämä toivon hetkeksi herättänyt vaihe surullisessa tapahtumien kulussa on hautautunut nykyisen sotauhon alle. Se on kuitenkin tärkeä muistettavaksi, kun etsitään tietä rauhaan.

Jotta rauha Ukrainaan saadaan, on työskenneltävä neuvottelujen käynnistämiseksi uudelleen. Nyt USA, EU ja Suomi toimivat kuitenkin toisin. Asetoimitukset uhkaavat laajentaa sotaa ja juuri ukrainalaiset kärsivät. Suomen olisi ollut viisainta pysyä liittoutumattomana, säilyttää neutraaliutensa ja pyrkiä välittäjän rooliin.

Sanottakoon lopuksi vielä: en hyväksy mitään sotia tai hyökkäyksiä. Sodissa olen aina rauhan puolella.

Johannes Yrttiaho

kansanedustaja

Vasemmistoliitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän